Je zou denken wat heeft Antioxidanten en vrije radicalen met eten en drinken te maken, nou heel veel, in veel eten, of het nou groenten is of fruit of andere producten er zit bijna overal wel wat van in, als het de vrije radicalen zijn is het NIET goed, maar de Antioxidanten zijn wel goed.         Dus mensen moeten meer de lezen wat er op het product staat. We vragen wel is af waarom we ziek worden nou heeft met de vrije radicalen te maken dus vandaar dat ik dit er bij zet en wel boven in. Wat in het groen staat heb ik even vertaald wat het is, kan niet alles doen anders heb ik nog wel zo'n hele pagina nodig maar als je het niet weet kopiëren en het op Google even op zoeken zo heb ik dat ook gedaan. 

Inhoudsopgave:                                                                                                                                                   (1) Antioxidanten en vrije radicalen.                                                                                                               (2) Oxidatieve stress en vrije radicalen.                                                                                                             (3) Gezonde effecten van antioxidanten.                                                                                                           (4) Welke soorten antioxidanten zijn er?                                                                                                           (5) ORAC-waarde en antioxidanten combineren.                                                                                             (6) Polyfenolen.                                                                                                                                                       (7) Voeding met krachtige polyfenolen.                                                                                                             (8) Overzicht antioxidanten in voeding.

Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond.                                                                                                          Wat in het WIT staat zijn de kop teksten.                                                                                                         De  TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen.                                                                                                     De kleur GEEL staat altijd voor getallen.                                                                                                           De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal.                                            De rest van de kleuren is het verhaal zelf.

Wat is ORAC?                                                                                                                                                         Een methode om de antioxidant waarde van voeding uit te drukken is de ORAC-waarde.         ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capaciteit (zuurstof radicale absorptie capaciteit).       Dit is de potentiële kracht en mogelijkheid om vrije radicalenactiviteit en schade te neutraliseren. Antioxidanten helpen het lichaam om vrije radicalen aan te pakken voordat ze schade kunnen aanrichten aan de organen. Het is dus belangrijk om voor een dagelijkse aanvoer in uw voeding te zorgen.

Wat is Polyfenolen:                                                                                                                                             Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. Een molecuul polyfenol bestaat uit meer dan één fenolgroep, Ze worden onderverdeeld in tanninen en fenylpropanoïden zoals ligninen en flavonoïden.

Wat is Fenylpropanoïden:                                                                                                                   Fenylpropanoïden zijn een groep secundaire plantenstoffen die biogesynthetiseerd worden uit het aminozuur fenylalanine. Ze hebben diverse functies in de plant, zoals bescherming tegen herbivoren, micro-organismen of andere aanvallers van buitenaf; als structureel onderdeel van de celwand; bescherming tegen ultraviolet licht; als pigment en als signaalmolecuul.

Wat zijn Antioxidanten en vrije radicalen.                                                                                                     Antioxidanten bestrijden en voorkomen vrije radicalen. Antioxidanten zijn stoffen die beschadigingen door ‘slechte zuurstofvormen’ verminderen of voorkomen. Dit gebeurt overal, binnen ons lichaam en in onze omgeving. Deze slechte zuurstofvormen heten ook wel vrije radicalen. Dit dossier gaat alleen in op antioxidanten en vrije radicalen binnen ons lichaam.

Antioxidanten, zuurstof en vrije radicalen.                                                                                                       Het zuurstofproces is best een beetje vreemd. Enerzijds heeft onze stofwisseling zuurstof nodig om te blijven leven, anderzijds zorgt dit proces soms voor een overvloed aan schadelijke stoffen. Dankzij zuurstof worden we ouder, maar krijgen we helaas ook rimpels en andere ouderdomskenmerken. Door vrije radicalen neemt het verouderingsproces versneld toe.               Dit herken je onder andere aan een slechte huidconditie en lichamelijke klachten.

Ongeveer één tot drie procent van onze zuurstofopname wordt omgezet in vrije radicalen, de slechte zuurstofvorm. Gelukkig hebben we een eigen verdedigingssysteem van antioxidanten in ons lichaam, dat vrije radicalen bestrijdt. Wanneer er teveel vrije radicalen binnendringen of wanneer we te weinig antioxidanten hebben, wordt een bepaald proces in onze cellen of weefsels verstoord (oxidatie of oxideren). Hierdoor ontstaan onder andere ontstekingen en ongecontroleerde celdelingen. Wanneer er door vrije radicalen beschadiging optreedt, heet dit oxidatieve stress.

Oorzaken tekort aan antioxidanten.                                                                                                                   Een tekort aan antioxidanten kan verschillende oorzaken hebben.                                         Voorbeelden van oorzaken zijn:                                                                                                                         (1) Lichamelijke en geestelijke stress.                                                                                                                 (2) Ziekten.                                                                                                                                                               (3) Te weinig inname of verstoorde opname van de benodigde voedingsstoffen.                                   (4) Verhoogde behoefte aan antioxidanten (dit is individueel bepaald).

Veel ziektebeelden beginnen met kleine beschadigingen in je lichaam. Deze beschadigingen leiden tot stille ontstekingen. Deze stille ontstekingen uiten zich uiteindelijk in een ziekte.

Wie hebben extra antioxidanten nodig?                                                                                                     Sommige mensen hebben meer antioxidanten nodig dan gemiddeld. Bij bijvoorbeeld ziekte, een bepaalde leefstijl of leeftijd ontstaan meer vrije radicalen dan gemiddeld of maakt het lichaam minder antioxidanten aan.                                                                                                                                  

Extra antioxidanten blijken belangrijk te zijn voor:                                                                                         (1) Mensen met bepaalde ziekten zoals chronische ontstekingsziekten. Hoewel er nog meer wetenschappelijk onderzoek naar nodig is, lijken antioxidanten ook van invloed te zijn op bepaalde stofwisselingsafwijkingen, het immuunsysteem, ongecontroleerde celgroei, hart en vaten, gewrichten en hersenen.                                                                                                                           (2) Alcoholisten en rokers.                                                                                                                                     (3) Senioren.                                                                                                                                                             (4) Intensieve sporters (onder andere door hoog zuurstofgebruik) of juist mensen die extreem weinig bewegen.                                                                                                                                                 (5) Mensen die lange periode last hebben van stress.                                                                                   (6) Mensen die niet gevarieerd en/of niet gezond eten. Denk bijvoorbeeld aan teveel suikers en te weinig fel gekleurde groente)

Oxidatieve stress en vrije radicalen.                                                                                                                   Een teveel aan vrije radicalen of een tekort aan antioxidanten zorgt voor oxidatieve stress:               een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. Met als gevolg ongecontroleerde celdelingen, snellere lichaamsveroudering en een grotere kans op gezondheidsklachten.

Oxidatieve stress leidt tot ontstekingen en omgekeerd leiden ontstekingen tot oxidatieve stress. Ook ziekten worden veroorzaakt door ontstekingen of lokken op hun beurt ontstekingen uit,           en daarmee dus ook oxidatieve stress. Oftewel: ze werken elkaar allemaal in de hand.               Wanneer niet adequaat wordt opgetreden ontstaat er een vicieuze cirkel die met de tijd alleen maar erger wordt.

Hoewel veel onderzoeken naar antioxidanten, oxidatieve stress en vrije radicalen nog volop in gang zijn, blijkt dat oxidatieve stress een verband heeft met:  

Wat is Oxidatieve stress:                                                                                                                                       Is een stofwisselingstoestand, waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen in de cel gevormd wordt of aanwezig is.                                                                   (01) Hart en vaten.                                                                                                                                                 (02) Gewrichten.                                                                                                                                                     (03) Het immuunsysteem.                                                                                                                                     (04) Ongecontroleerde celdeling.                                                                                                                       (05) Stofwisselingsafwijkingen.                                                                                                                           (06) Chronische ontstekingen.                                                                                                                             (07) De hersenen.                                                                                                                                                   (08) Verminderde vruchtbaarheid.                                                                                                                     (09) De huid.                                                                                                                                                             (10) De ogen.                                                                                                                                                           (11) Ouderdomsvlekken.                                                                                                                                       (12) De bloeddruk.

Oxidatieve stress en stille ontstekingen.                                                                                                           Bij een ontsteking denk je waarschijnlijk aan een pijnlijke, rode en gezwollen plek. Een andere vorm van een ontsteking is een stille ontsteking. Je merkt helaas niets van deze vorm, aangezien het ongemerkt in je lichaam woekert. Deze ontstekingen zitten jarenlang in je lichaam totdat het zich openbaart in een ziekte. En dan is het te laat om er iets aan te doen. Ook hier werken oxidatieve stress en stille ontstekingen elkaar in de hand. Antioxidanten kunnen deze stille ontstekingen tegengaan en voorkomen.

Wat is Hydroxylradicaal:                                                                                                                                       Hydroxyl is de benaming van een radicaal met de samenstelling OHË‘.                                                   Dit radicaal komt in lage concentraties voor in bepaalde luchtlagen van de aardse atmosfeer.

Oorzaken overschot vrije radicalen.                                                                                                                   Er zijn vier vrije radicalen: hydroxylradicaal, superoxide-anion radicaal, stikstofmonoxide radicaal en lipid peroxyl radicaal. Ons lichaam staat continue bloot aan deze radicalen.                                  Onderstaande factoren kunnen een overschot aan vrije radicalen of een vermindering van antioxidanten stimuleren:                                                                                                                                     (01) Straling, zoals röntgenstraling en uv-straling van de zon.                                                                     (02) Tabaksrook en alcohol.                                                                                                                                 (03) Geneesmiddelen (vooral lichaamsvreemde medicijnen), bijvoorbeeld anticonceptiepillen, antidepressiva, anesthetica en prednison.                                                                                                       (04) Milieuverontreiniging.                                                                                                                                 (05) Zware metalen.                                                                                                                                               (06) Bewerkte voeding: voeding die is bewerkt door mensen of productieprocessen. Bijvoorbeeld door middel van roken, zouten, toevoegen van conserveringsmiddelen, suikers, zouten, transvetten, invriezen, drogen, inblikken, pasteuriseren enzovoort.                                                           (07) Frisdrank.                                                                                                                                                         (08) Zware lichamelijke inspanning en overbelasting of juist te weinig beweging.                                 (09) Lichamelijke en geestelijke stress.                                                                                                             (10) Vliegreizen.                                                                                                                                                     (11) Infecties en ontstekingen.                                                                                                                       (12) Slechte bloedtoevoer.                                                                                                                                   (13) Cel veroudering, dit is zowel een gevolg als oorzaak van vrije radicalen.                                           (14) Stofwisselingsafwijkingen.                                                                                                                         (15) Teveel eten.                                                                                                                                                     (16) Hoge bloedglucosespiegel.                                                                                                                           (17) Problemen aan het gewricht.

Wist je dat..                                                                                                                                                             Vrije radicalen ook een nuttige functie hebben? Ze doden namelijk bacteriën. Dit is echter alleen het geval bij een kleine hoeveelheid aan vrije radicalen.

Gezonde effecten van antioxidanten.                                                                                                                 Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat antioxidanten goed zijn voor de gezondheid van de mens. Hiervoor is echter nader onderzoek nodig.

Hieronder vind je een lijst van vermoedelijke gezonde effecten van antioxidanten:                               (01) Antioxidanten vangen en neutraliseren een overschot aan vrije radicalen en helpen daarmee onze cellen en weefsels te beschermen tegen aantasting. In tegenstelling tot onderstaande effecten is dit wetenschappelijk bewezen door EFSA (European Food Safety Authority).                     (02) Antioxidanten hebben een bloeddrukverlagend effect.                                                                       (03) Antioxidanten verbeteren de doorbloeding/bloeddoorstroom (vasodilatatie).                               (04) Antioxidanten verbeteren het immuunsysteem bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een verzwakt immuunsysteem heeft bijna iedereen weleens, vooral wanneer je last hebt van bijvoorbeeld vermoeidheid of een kleine verkoudheid.                                                       (05) Antioxidanten verlagen LDL-cholesterol. Dit is de slechte vorm van cholesterol.                             (06) Antioxidanten houden hart en vaten in goede conditie.                                                                     (07) Antioxidanten verlagen en/of verbeteren de bloedsuikerspiegel.                                                     (08) Antioxidanten bevorderen gewichtsverlies.                                                                                         (09) Antioxidanten lijken effect te hebben bij (hevige en terugkerende) hoofdpijn.                               (10) Antioxidanten bevorderen gezond tandvlees.                                                                                         (11) Antioxidanten verbeteren de kwaliteit van sperma.                                                                         (12) Antioxidanten zorgen voor meer energie, en dus minder vermoeidheid.                                       (13) Antioxidanten gaan mogelijk ongecontroleerde celgroei tegen.                                                         (14) Antioxidanten houden de zenuwcellen in je hersenen in goede conditie.                                     (15) Antioxidanten gaan het verouderingsproces tegen.                                                                               (16) Antioxidanten gaan sommige bijwerkingen van medicatie tegen.                                                       (17) Antioxidanten (waaronder polyfenolen) helpen ontstekingen in het lichaam verminderen. (18) Antioxidanten verbeteren de energiehuishouding in je lichaam.

Welke soorten antioxidanten zijn er?  Je kunt antioxidanten in twee groepen verdelen:                      Enzymatische antioxidanten en niet-enzymatische antioxidanten. Enzymatische antioxidanten maakt het lichaam zelf, niet-enzymatische antioxidanten haal je uit voeding. Niet-enzymatische antioxidanten zitten vooral in felgekleurd fruit en groente, kruiden, noten en bepaalde theesoorten.  Enzymatische antioxidanten (lichaamseigen antioxidanten)                                              

Er zijn vijf enzymatische antioxidanten:                                                                                                         SOD (superoxidedismutase), glutathionperoxidase, catalase, thioredoxineperoxidase en PON1 en PON2 (paraoxanase). PON1 kan een verlaagde activiteit hebben bij diabetes mellitus, roken, veroudering, het metabool syndroom en dyslipidemie (afwijkingen in de vetstofwisseling).

Niet-enzymatische antioxidanten (antioxidanten uit voeding)                                                                   Niet-enzymatische antioxidanten haal je uit voeding. Hieronder vind je de niet-enzymatische antioxidanten die waardevol kunnen zijn voor een goede gezondheid.

Vitaminen, mineralen en kruiden.                                                                                                         Antioxidatieve vitaminen en mineralen zijn onder het grote publiek het meest bekend, bijvoorbeeld vitamine C en selenium. Vitamine C heeft verschillende belangrijke lichaamsfuncties: het verhoogt bijvoorbeeld de weerstand, maar is vooral een krachtige antioxidant. Selenium is een mineraal met een hoge antioxidatieve werking. Selenium verhoogt de productie van de enzymatische antioxidanten (zoals glutathionperoxidase) voor een goed werkend immuunsysteem.

Kruiden en specerijen zijn ook rijk aan antioxidanten. Gebruik ze dus volop in de keuken! Voorbeelden van antioxidantrijke kruiden zijn tijm, munt en provinciaalse kruiden. Sommige kruiden worden op therapeutisch niveau ingezet, zoals Boswellia extract. Boswellia heeft een hoge ORAC-waarde en is een krachtige ontstekingsremmer.                                                                 

Het heeft een positieve invloed op:                                                                                                                   (01) Gewrichten.                                                                                                                                                     (02) De conditie van hart- en bloedvaten.                                                                                                         (03) De huid.                                                                                                                                                             (04) De darmfunctie.

Polyfenolen zijn een andere groep van antioxidanten die je uit voeding haalt.                                       Deze stoffen hebben ook een sterke ontstekingsremmende werking. Lees meer over polyfenolen op de pagina Polyfenolen. Een volledige lijst van antioxidanten in voeding vind je op de pagina Overzicht antioxidanten in voeding.

ORAC-waarde en antioxidanten combineren.                                                                                                   Met de ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kun je de antioxidant waarde van voeding uitdrukken. Hoe hoger de ORAC-waarde, hoe effectiever een voedingsmiddel radicalen kan neutraliseren. De ORAC-waarde van een product staat soms op de verpakking vermeld.           Houd er rekening mee dat je verschillende soorten antioxidanten met elkaar combineert.             Dit werkt aanzienlijk beter dan één soort antioxidant heel hoog in te nemen, aangezien alle antioxidanten:                                                                                                                                                         (01) Met elkaar samenwerken.                                                                                                                           (02) Elkaar versterken.                                                                                                                                           (03) Hun eigen bijzondere gezondheidsfuncties hebben.

Door antioxidanten te combineren en samen te laten werken verhoogt dit het effect van de antioxidanten op je gezondheid. Zo verhogen antioxidanten in voeding de enzymatische antioxidanten (lichaamseigen antioxidanten), waardoor het immuunsysteem sterker wordt. Het is natuurlijk lastig zoveel mogelijk antioxidanten met elkaar te combineren als je niet weet waar je het vandaan moet halen. De pagina Overzicht antioxidanten in voeding geeft een uitgebreide weergave van antioxidant rijke voeding. Tip: eet gevarieerd!

Naast voeding kan een antioxidanten supplement een aanvulling zijn op een gevarieerde inname van antioxidanten. Er zijn tegenwoordig antioxidanten supplementen die veel verschillende antioxidanten met elkaar combineren.

Polyfenolen.                                                                                                                                                   Polyfenolen zijn een groep chemische verbindingen die voorkomen in planten. Polyfenolen komen wetenschappelijk steeds meer in de belangstelling doordat ze een hoge ORAC-waarde en een meervoudige heilzame werking hebben. Polyfenolen blijken namelijk ongecontroleerde celdeling tegen te gaan en ze hebben een anti-ontstekingswerking.

Er zijn duizenden verschillende polyfenolische stoffen met meestal meervoudige beschermende of helende functies. Het blijkt dat polyfenolen mogelijk bescherming bieden bij:

(01) Hart en vaten.                                                                                                                                                 (02) Aderen.                                                                                                                                                           (03) Stofwisselingsafwijkingen.                                                                                                                       (04) Ongecontroleerde celdeling.                                                                                                                       (05) Ontstekingen.                                                                                                                                                 (06) Ioniserende straling.

Verder dragen polyfenolen bij aan een verbetering van het immuunsysteem, het korte termijn geheugen, het leervermogen, alertheid, de stofwisseling, de ademhaling en de hartslag.

Flavonoïden, taninen, liginen.                                                                                                                     Polyfenolen zijn in het algemeen onder te verdelen in de groepen flavonoïden, taninen en liginen. Flavonoiden vormen de grootse groep, bestaande uit meer dan vierduizend verschillende bioactieve polyfenolische stoffen. De bekendste (bio)flavonoïden zijn in de volgende groepen te verdelen: flavonoiden (bijvoorbeeld uit citrusvruchten, thee, kruiden, uien), proanthocyanidinen (bijvoorbeeld uit druivenpitten) en anthocyanidines (bijvoorbeeld uit rode druiven).

Meer weten over polyfenolen en voeding? Daarover meer op de volgende pagina Voeding met krachtige polyfenolen.

Voeding met krachtige polyfenolen.                                                                                                     Polyfenolen zijn een groep van antioxidanten die je uit voeding haalt. Voeding met de meeste polyfenolische stoffen zijn vooral kurkuma (geelwortel), rode wijn druiven, citrusvruchten, groene thee en broccoli.

Ondanks dat deze voeding veel polyfenolische stoffen bevat, blijkt tegenwoordig de ORAC-waarde in voeding te dalen. Dit zou onder andere komen door bewerkte voeding en bestrijdingsmiddelen. Naast onderstaande voeding kun je je antioxidant waarde verhogen met bijvoorbeeld voedingssupplementen.

Wat zijn Flavonoïden zijn antioxidanten.                                                                                                          Ze zijn van nature aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen. Ze geven kleur aan veel groenten en fruit. Flavonoïden zijn geen (essentiële) voedingsstoffen. Flavonoïden zouden allerlei positieve effecten op de gezondheid hebben, maar het bewijs hiervoor is onvoldoende. Het kan zijn dat de goede effecten van groente en fruit deels komen door de flavonoïden. Het advies is om veel groente en fruit te eten.  Het is nog onduidelijk of in hele grote hoeveelheden flavonoïden ook negatieve effecten op de gezondheid kunnen hebben. Daarom worden voedingssupplementen en producten met toegevoegde flavonoïden afgeraden.

Wat zijn tannines?
Tannines zijn complexe molecules en is een verzamelnaam voor chemische verbinden en komt voor in zowel witte als in rode wijn. Een ander woord voor tannines is looizuur, omdat de naam tannare in het Latijns looien betekent. Tannines is een element in wijn dat afkomstig is door de houten vaten waarin de wijn gerijpt is of van de druivenschillen, -pitten en -steeltjes en komen in de wijn tijdens het gistingsproces. In sommige gevallen wordt tannine ook kunstmatig toegevoegd.

Wat zijn Lignanen?                                                                                                                                                 Elk moment worden er wel weer nieuwe stoffen in onze voeding ontdekt, die geen essentiële voedingsstoffen zijn maar wel van belang zijn voor onze gezondheid, geneesstoffen noem ik ze. Lignanen zijn van die stoffen met een mogelijk beschermende werking tegen borst-, prostaat- en darmkanker, maar ook tegen ouderdomsdiabetes en aderverkalking.

Kurkuma (geelwortel).                                                                                                                                           De belangrijkste stoffen in kurkuma zijn curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine. Deze stoffen (curcuminoïden) zijn natuurlijke antioxidanten en beschermen daarmee gezonde cellen en weefsels. Daarnaast zijn curcuminoïden goed voor de reinigende werking van de lever, hart- en bloedvaten en ondersteunen ze een gezonde spijsvertering. Tevens helpen ze om de gewrichten soepel te houden. Curcumine heeft een sterke ontstekingsremmende werking.

Rode wijn druiven.                                                                                                                                           Rode wijn druiven zijn rijk aan verschillende polyfenolen zoals oligomere proanthocyanidinen (OPC, uit druivenpitten), antocyanidines en resveratrol. Deze polyfenolische stoffen hebben een hoge antioxidatieve waarde en spelen een rol bij het voorkomen van hartaandoeningen (verbetert de doorbloeding, verlaagt de bloeddruk en remt ontstekingen in de vaten) en celwoekering.

Citrusvruchten, groene thee en broccoli.                                                                                               Bioflavonoïden komen vooral voor in citrusvruchten, uien, thee en kruiden. Mogelijk is er een verband tussen bioflavonoïden en de bescherming van gezonde cellen, het hart en de vaten.           Ook zouden bioflavonoïden ontstekingsremmend werken en de werking van vitamine C versterken, omdat ze de vitamine C-afbraak in het lichaam remmen. Het lichaam kan daarom deze vitamine beter absorberen. Twee belangrijke bioflavonoïden die wetenschappers het meeste hebben onderzocht zijn quercetine en rutine. Deze stoffen hebben een hoge ORAC-waarde en een ontstekingsremmende werking. Ze komen onder andere voor in citrusvruchten, uien en rode wijn druiven.

Catechine (verzamelnaam voor een aantal polyfenolen) komt vrij veel voor in groene thee, ongeveer 30% tot 40%. Een bekende catechine in groene thee is EGCG (epigallocatechine-3-gallaat). Deze polyfenolen in groene thee lijken een belangrijke rol te spelen; ze hebben mogelijk een beschermend effect bij hart- en vaten, de hersenen, ongecontroleerde celgroei en stofwisselingsafwijkingen. Een kop groene thee bevat gemiddeld zo een 50-150 mg polyfenolen.

Broccoli heeft zijn reputatie als superfood vooral te danken aan de polyfenolische antioxidant sulforafaan. Sulforafaan is een antioxidant uit de groep isothiocyanaten en gaat blijkbaar ongecontroleerde celdeling tegen en heeft een ontstekingsremmende werking.

Wat is Bioflavonoïden:                                                                                                                           Bioflavonoïden zijn de natuurlijke compagnons van natuurlijke vitamine C. Ze worden meestal dan ook in combinatie in voedingsbronnen aangetroffen. Bioflavonoïden beschermen vitamine C tegen oxidatie. Bovendien verbeteren en verlengen ze de activiteit van deze vitamine in het lichaam.

Overzicht antioxidanten in voeding.                                                                                                       Antioxidanten zitten in veel verschillende gezonde groenten, fruit, noten en kruiden. Vooral felle en diep gekleurde voeding bevat veel antioxidanten. Antioxidanten zorgen namelijk voor de opvallende kleuren. Waarom is het belangrijk om antioxidantrijke voeding te eten?

Door onze hedendaagse leef- en voedingsgewoonten hebben we soms een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. We hebben het bijvoorbeeld te druk om uitgebreid, gezond te koken of we staan constant bloot aan stress door werkdruk. Door stress en teveel lichaamsgewicht nemen vrije radicalen toe. Daarbij komt kijken dat sommige mensen zwaar lichamelijk werk verrichten of intensief sporten, waardoor meer vrije radicalen worden gevormd. Hierdoor hebben zij behoefte aan extra antioxidanten. Hieronder vind je antioxidantrijke kruiden, groenten, fruit, noten en theesoorten:

Kruiden met antioxidanten.                                                                                                                     Kruidnagel, kaneel, oreganopoeder, kurkuma (geelwortel), gedroogde basilicum, zwarte peperpoeder, verse tijm, chilipoeder, paprikapoeder, verse pepermunt, verse oregano, knoflookpoeder, rauwe knoflook, rauwe koriander, verse basilicum

Groenten met antioxidanten.                                                                                                                       Rauwe gember (ook laos kruid en galangawortel), gekookte broccoli, rode sla, asperge, avocado, rauwe rode bieten, rauwe rode uien, groene sla, rauwe broccoli, rauwe uien, oranje pepers, rauwe aubergine, rode pepers, rauwe bloemkool, rauwe wortels, gekookte bloemkool, groene pepers, verse tomaat, rauwe bleekselderij, ijsbergsla, rauwe babywortels, ananas, gekookte wortels, gekookte aubergine, komkommer

Fruit met antioxidanten.                                                                                                                             Vlierbessen, (gedroogde) appels, blauwe bessen, gedroogde pruimen, zwarte bessen, frambozen, rauwe cranberries, kersen, kruisbessen, peren, mandarijnen, navelsinaasappels, grapefruit, citroensap, kiwi, abrikozen, mango, banaan

Overige antioxidantrijke voeding (noten, peulvruchten, brood etc.)                                                 Gedroogde agave, ongezoete cacaopoeder, pure chocolade, pecannoten, walnoten, hazelnoten, olijfolie, gekookte artisjok, pistachenoten, rauwe kidneybonen, rauwe zwarte bonen, rauwe linzen, amandelen, dadels, rode wijn, vijgen, rauwe pinda’s, rozijnen, roggebrood, cashewnoten, macadamianoten, 7-granenbrood, paranoten, witte wijn, rauwe limabonen

Veel antioxidanten in kurkuma thee.                                                                                                               Ook bepaalde soorten kruidenthee bevatten antioxidanten, zoals:                                                           (01) Kurkuma thee.                                                                                                                                             (02) Groene thee.                                                                                                                                                   (03) Gemberthee.                                                                                                                                                   (04) Muntthee.

www.gezondheidsplein.nl

Diverse soorten thee

Maak jouw eigen website met JouwWeb