Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond.                                                                                                          Wat in het WIT staat zijn de kop teksten.                                                                                                         De  TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen.                                                                                                     De kleur GEEL staat altijd voor getallen.                                                                                                           De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal.                                             De rest van de kleuren is het verhaal zelf.

Waarom pure chocolade gezond is.                                                                                                         Chocolade-liefhebbers opgelet pure chocolade is gezond!                                                                           Je hoeft je chocolade-verslaving niet op te geven.  Een hele reep naar binnen werken gaat dan wel te ver, maar een paar blokjes pure chocolade per dag kan niet alleen goed zijn voor je humeur, maar ook voor vele andere lichaamsfuncties. In dit artikel leggen ik uit hoe pure chocolade bijvoorbeeld het slechte cholesterol in je lichaam kan verlagen en hart en vaatziekten kan helpen verminderen. En het helpt zelfs als je wilt afvallen.  Hiervoor moet je wel goed letten op onder andere de hoeveelheid cacao die de chocolade reep bevat. 

Geluk stofjes.                                                                                                                                                           We weten allemaal dat chocolade je een prettig gevoel geeft (als je er niet allergisch voor bent natuurlijk). Cafeïne en theobromine stimuleren bijvoorbeeld je zenuwstelsel. Overigens zijn dit kleine hoeveelheden waardoor je er niet hyper of erg nerveus van kunt worden, of verslaafd kunt raken aan de cafeïne. Bij het eten van pure chocolade komt bovendien het geluk stofje endorfine vrij. En in de chocolade zelf zit serotonine, dat werkt als een antidepressivum.

Zoals je misschien al wist bevat pure chocolade eveneens het liefdes hormoon fenylethylamine; hetzelfde hormoon dat je aanmaakt als je verliefd bent. De geur van chocolade werkt rustgevend op je hersengolven, waardoor je in eenzelfde staat kan komen als die tijdens een meditatie.

Pure chocolade verlaagt het slechte LDL cholesterol                                                                                     In 2010 is uit een onderzoek gebleken dat pure chocolade kan helpen om het slechte cholesterol LDL (lage dichtheid lipoproteïne) in je lichaam te verlagen en het goede cholesterol in je lichaam (HDL) te verhogen.

Een te hoog LDL cholesterolgehalte is gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral mannen lopen risico om hiermee te maken te krijgen.

Bij vrouwen staan hart en vaatziekten op nummer 1 van doodsoorzaken in Nederland, dus voor hen is het eveneens enorm belangrijk om op hun cholesterol te letten. Iedere dag sterven er in Nederland gemiddeld 57 vrouwen door hartproblemen. (Dit komt dus niet van de pure chocolade)

Vrouwen krijgen vaak andere signalen dat er iets mis is dan mannen. Problemen komen vaak op tijdens en na de overgang en worden soms verward met overgangsklachten.

Uiteraard kun je van pure chocolade eten alleen niet gezond blijven. Dit gaat altijd in combinatie met goede, uitgebalanceerde voeding, voldoende beweging, voldoende nachtrust, het beperken van stress en het vermijden van roken en alcohol.

Flavanolen in pure chocolade.                                                                                                                             Pure chocolade is goed voor het geheugen. Flavanolen (ook wel flavonoïden of vitamine P genoemd) die in pure chocolade te vinden is, zijn antioxidanten die het leeftijdsgebonden geheugenverlies kunnen verminderen.

Het gaat dan met name om mensen tussen de 50 en 70 jaar. Antioxidanten in cacao gaan zo het verouderingsproces tegen.

Flavanolen zorgen bovendien voor elasticiteit van de bloedvaten. Hierdoor stroomt het bloed gemakkelijker door de aderen. De kans op een hartaanval wordt daarmee volgens onderzoekers met 8% verlaagd. Ook zorgen ze voor meer balans in je hormoonhuishouding, ze stimuleren de vertering en zijn goed voor je nieren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat flavanolen kanker remmende eigenschappen bevatten doordat ze je immuunsysteem versterken.

Afvallen met pure chocolade.                                                                                                                           Als je kiest voor pure chocolade met een hoog cacao percentage en weinig toegevoegde suikers, dan helpt deze chocolade je zelfs bij het afvallen. De vetten in pure chocolade zijn gezonde vetten en hebben geen invloed op het cholesterol. Cacao vermindert je eetlust dus het is een goede troef om in te zetten als je veel trek hebt in snacks.

Andere gezondheidsvoordelen.                                                                                                                           (1) De cacaoboon komt van een plant. Daarom heeft het dezelfde voordelen als veel groenten.     (2) Pure chocolade bevat vitamine A, B12, D en E.                                                                                     (3) Ook bevat het mineralen als koper en magnesium.                                                                               (4) Pure chocolade werkt anti-bacterieel. Het bestrijdt zelfs tandbederf!                                               (5) Het is goed voor je huid; er zijn ook chocolade huidmaskers.                                                             (6) Puistjes krijg je er dus niet van (tenzij je allergisch bent); die krijg je van de suikers die in normale chocolade zitten. Verder zou chocolade goed zijn tegen insectenbeten en bronchitis.           (7) Hoeveel pure chocolade mag ik per dag eten? Ongeveer 12 gram per dag draagt bij aan je gezondheid. Dat zijn zo’n beetje 2 kleine blokjes.                                                                                           (8) Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat 1 blokje al best zwaar valt. Je raakt er veel sneller verzadigd van dan van melkchocolade.                                                        

Let op met melk. Melk zou de gezonde stoffen in pure chocolade voor een deel afbreken.                 Pure chocolade bevat minimaal 54% cacao of hoger de jumbo heeft extra puur met 72% cacao maar daar zit weer suiker in dus niet goed.                                                                                               Maar om echt resultaat te hebben kun je het beste chocolade kopen met minimaal 70% cacao. (Verder naar onderen staat daar meer over de echte pure chocolade)                                                     In het begin kan pure chocolade even wennen zijn. De smaak is bitter. Maar je went hier snel aan en je kunt het opbouwen naar een hoger gehalte als je wilt.                                                                       Zelf ben ik gelijk begonnen met 72% en als ik er een met meer cacao hier kan vinden en ook nog betaalbaar dan ga ik over naar die.                                                                                                             Belangrijk is dat er niet teveel extra suiker toegevoegd is aan de pure chocolade, anders gaan alle gezondheidsvoordelen weer verloren.                                                                                                              

Rauwe chocolade.                                                                                                                                                   Cacao is het basis bestanddeel van chocolade. Aan chocolade zoals je die in de supermarkt aantreft, ook pure chocolade, is vaak nog van alles toegevoegd; helaas ook suiker.

Rauwe chocolade is gemaakt van cacaobonen die niet hoog verhit worden zoals bij de normale chocolade. Verhitting vindt plaats tot 50 graden. Daardoor zouden er meer voedingsstoffen bewaard blijven, zoals enzymen en flavanolen.

Ook bevat rauwe cacao zoetstoffen van bijvoorbeeld de lucuma-bes. Dit is uiteraard een stuk gezonder dan de vaak toegevoegde suikers in pure chocolade. De meest gezonde vorm van rauwe chocolade is rauwe cacaopoeder.

Tegenstanders geven aan dat rauwe chocolade niet genoeg verhit wordt om eventuele parasieten te doden en dat daarmee de veiligheid van rauwe chocolade voor de gezondheid niet gegarandeerd kan worden. Er zou nog meer onderzoek moeten worden gedaan om hier uitspraken over te doen.

Aangezien rauwe cacao een stuk duurder is dan (pure) chocolade, is het belangrijk dat je enigszins kan achterhalen of de rauwe cacao van goede kwaliteit is en of de producent in contact staat met de leverancier (vaak in Midden-Amerika). Er wordt namelijk veel gesjoemeld in deze branche.

Kies voor biologische en fair rade cacao; zodat je weet dat je een milieuvriendelijk en eerlijk product in handen hebt.

Bron: gezondetips.nl

Welke pure chocolade is het gezondst en waar moet je op letten.                                                             Als je mocht kiezen, at je alleen maar melk chocolade als je daar van houd. Zoals ook over de vraag waar je op moet letten wanneer je een gezonde variant van chocolade wilt kopen.             Nou, daar kunnen we zeker veel over vertellen. Vooral wat betreft pure chocolade.

Wanneer je chocolade besluit te eten, dan wil je de lekkerste variant waar je het meeste van geniet. Dan ga je niet voor puur. Maar er zijn talloze mensen die dan juist voor pure chocolade gaan en voor die mensen die ook graag meer inzicht willen hebben in de verschillende varianten pure chocolade, is dit artikel hopelijk een uitkomst.

Wat is pure chocolade?                                                                                                                                         Even de basis dekken voor we over gaan tot de factoren waar je op kunt letten bij het kopen van pure chocolade, want wat is het eigenlijk?

Pure chocolade is gemaakt door vet en suiker toe te voegen aan cacao. Het verschil met melkchocolade is dat pure chocolade weinig tot geen ‘melkdeeltjes’ bevat. De simpelste manier om erachter te komen of pure chocolade de gezondheidsvoordelen van pure chocolade bevat is door te checken of het meer dan 70% uit cacao bestaat.

Pure chocolade staat vooral bekend om de antioxidanten die erin zitten. En niet zomaar antioxidanten, uit onderzoek is gebleken dat deze antioxidanten een veel sterker effect hebben dan andere voedingsmiddelen die ook bekend staan om hun antioxidanten.

Pure chocolade welke is gezond.                                                                                                             Observationele onderzoeken hebben het eten van pure chocolade gelinkt met een verminderde kans op het krijgen van hart en vaatziekten en een verhoogde hersenfunctie! Dat zijn mooie weetjes en kijk eens hoeveel onderzoeken.

Waar moet je op letten bij het kopen van pure chocolade?                                                                   Gebruik deze tips als richtlijn, niet als wet of vaste regel. Zoals met alles. Gezond is een breed begrip dat verder gaat dan alleen maar voedsel. Want genieten van eten (ongeacht voedingswaarde) hoort naar mijn mening bij een gezonde leefstijl. Dat gezegd te hebben, op naar de punten waar je op zou kunnen letten.

Hoeveelheid ingrediënten.                                                                                                                                 Hoe minder, hoe beter (vaak). Pure chocolade van hoge kwaliteit heeft altijd chocolade likeur of cacao als eerste ingrediënt staan. Het kan zijn dat er cacao poeder, cacao nibs of cacao boter op het etiket staat, dit zijn allemaal prima toevoegingen aan pure chocolade.

Suiker.                                                                                                                                                                   Suiker wordt meestal toegevoegd om de bittere smaak van de cacao wat meer in balans te brengen. Hoewel suiker een belangrijke component is van pure chocolade, zijn er merken die hier een beetje mee overdrijven en flink over board gaan. Pure chocolade zonder toegevoegd suiker vinden is bijna niet te doen (ik bedoel hiermee een zoetstof, wat ook honing/dadels/etc. kan zijn). Als het eerste of tweede ingrediënt op het etiket géén suiker is, dan zit je in ieder geval in de goede sector.  Logischerwijs: hoe hoger het percentage cacao, hoe minder ruimte voor suiker.

Lecithine.                                                                                                                                                             Lecithine is een optioneel ingrediënt. Het is vaak toegevoegd aan onder andere chocolade als emulgator. Dat betekent dat het, de cacao en de cacao boter gescheiden houdt                                 (wat de bedoeling ook is). Meestal afkomstig van soja, vandaar dat je vaak soja-lecithine zult zien staan. In chocolade is dit echt een hele kleine hoeveelheid dat is toegevoegd, dus het zal geen heftige effecten hebben op je gezondheid. Geen zorgen. Maar weet wel, het is totaal niet noodzakelijk dat chocolade lecithine heeft, dus je mag best op zoek naar een versie zonder deze emulgator als je dat wilt.

Melk.                                                                                                                                                                         Pure chocolade van hoge kwaliteit bevat geen toegevoegd melk. De enige uitzondering hierin zou melkvet kunnen zijn. Uiteindelijk komt melkvet neer op gewoon boter waar het vocht en alle overige niet-vettige-bestanddelen uit zijn gehaald. Chocolade fabrikanten kunnen melk toevoegen aan hun chocolade met als reden de chocolade zachter te maken en/of smaak toe te voegen.         Net als met lecithine is het niet noodzakelijk om melk toe te voegen aan chocolade.

Smaakjes.                                                                                                                                                     Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende smaakjes chocolade te vinden. Zowel bij wit, melk als puur. Allemaal om de smaakbeleving van chocolade naar een hoger level te krijgen. Zo wordt er aan pure chocolade wel eens kruiden, extracten of oliën toegevoegd. Dit is een voorkeur dingetje Ook weer niet noodzakelijk natuurlijk. De meest gebruikte smaak die wordt toegevoegd aan pure chocolade is vanille. Je zult het misschien niet verwachten omdat het niet op de verpakking staat, maar wanneer je het etiket checkt sul je dit vaak tegen komen. Ik heb er een aantal voor je opgezocht:

Dark Chocolade puur Albert Heijn basic                                                                 Ingrediënten:                                                                                                        Cacaomassa.                                                                                                               Suiker.                                                                                                                     Lactose.                                                                                                                 Emulgator (Sojalecithine).                                                                                     Vanille extract.                                                                                       Cacaobestanddelen ten minste 50%.

Delicate Chocolade puur Albert Heijn.                                                                                                               Ingrediënten: cacaomassa, suiker, cacaoboter, magere cacaopoeder, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanillearoma. Cacaobestanddelen ten minste 63%.

Lindt Excellence pure-chocolade.                                                                           Ingrediënten: Cacaomassa.                                                                                 Magere Cacao.                                                                                                   Cacaoboter.                                                                                                             Bruine suiker.                                                                                                         Natuurlijk Bourbon vanillestokjes.                                                                     Cacao: minstens 85%.

Transvetten.                                                                                                                                                       Wanneer je pure chocolade vindt met transvetten, vermijd deze dan het liefst! Transvetten zijn daadwerkelijk gelinkt met een hogere kans op hart- en vaatziekten. Hoewel het niet veel voorkomt, pure chocolade met transvetten, soms zie je dit nog wel eens voorbij komen wanneer fabrikanten dit toevoegen om de chocolade langer houdbaar te maken en de consistentie van de chocolade te verbeteren. Je kunt de ingrediëntenlijst checken op transvet maar ook gehydrogeneerde olie.

Percentage Cacao.                                                                                                                                                 Zoals we al eerder zei is chocolade dat minstens 70% cacao bevat de basis voor een pure chocolade met gezondheidsvoordelen. Hoe hoger dit percentage, hoe hoger de concentratie aan antioxidanten en voedingsstoffen vergeleken met chocolade waar het percentage aan cacao lager is.

Alkaliseren.                                                                                                                                                               Het alkaliseren van chocolade, ook wel “Dutch process chocolate” of “Dutched chocolate” genoemd is een methode waardoor de kleur van de chocolade verandert en het minder bitter wordt van smaak. Uit onderzoek blijkt dat de chocolade na het alkaliseren een stuk minder antioxidanten bevat, zo zonde!!. Om dit te controleren kun je op de termen ‘Dutch / Dutched’ afgaan maar het kan ook zijn dat er iets staat als “Cacao verwerkt met alkali”

Voorbeelden?                                                                                                                                                         En om je nog een zetje in de juiste richting te geven met het lezen van de etiketten heb ik een aantal pure chocolade varianten voor je uitgezocht om het etiket uit te lichten, zodat je bij de theorie ook een praktisch voorbeeld hebt. Net alsof we (weer) op school zitten he. Maar dan leuker!

Côte D’Or Noir Puur chocolade.                                                                         Ingrediënten: Suiker , cacaomassa, cacaoboter, emulgator (Sojalecithine), aroma, volle melkpoeder, Cacao: ten minste 46%

Dit is dus exact het voorbeeld van pure chocolade die precies de gezondheidsvoordelen mist die ik zojuist heb benoemd. Zoals je ziet is het eerste ingrediënt suiker. Zit er een emulgator in, oké dat mag.           Ook melkpoeder en wel erg weinig cacao; 46%. Je zou kunnen zeggen dat deze fabrikant flink op de smaak is gaan zitten, wat natuurlijk ook prima is. Maar voor de mensen die pure chocolade niet zo heel lekker vinden en het verkiezen boven melkchocolade vanwege de ‘gezondheidsvoordelen’ slaan dus flink de plank mis met deze variant.

Green & Black’s Organic Dark 85%                                                         Ingrediënten:                                                                                            Cacaomassa.                                                                                                     Cacaoboter.                                                                                                       Magere cacaopoeder.                                                                                     Ruwe rietsuiker.                                                                                               Vanille-extract. = van biologische teelt.                                             Cacaobestanddelen: ten minste 85%                                                           Zoals je ziet beginnen de ingrediënten hier met cacaomassa, cacaoboter en cacaopoeder. Ook hier zit vanille in en een flinke hoeveelheid cacao: 85%.

Lindt Excellence Noir Absolu chocolade 99% cacao puur.                 Ingrediënten:                                                                                            Cacaomassa.                                                                                                       Magere cacaopoeder.                                                                                   Cacaoboter.                                                                                                       Bruine suiker.                                                                                                       Cacao: 99% minimum.                                                                                   Kijk eens aan, een wereld van verschil. 99% cacao wat betekent dat er nog héél weinig ruimte is voor andere toevoegingen zoals de suiker, die overigens ook pas op de 4e plek staat; de laatste plek.  Verder geen melk, geen vanille én geen (soja)lecithine. Ik zou zeggen, puurder dan dit sul je hem denk ik niet zo snel vinden! (tenzij je voor rauwe gaat natuurlijk) Zo heb ik je een slechte, een middelmatige, en een waanzinnige, variant laten zien zodat je de verschillen in de praktijk kunt herkennen.

Hopelijk heb je hierdoor wat richtlijnen wanneer je, je afvroeg of er verschil zat in de pure chocolade varianten en waar het verschil hem dan in zat. Het blijft altijd een kwestie van etiketten checken, maar hopelijk heb ik je wat handvatten, gegeven die je helpen bij het maken van een keuze, als deze keuze niet alléén gebaseerd is op smaak. Je snapt wat ik bedoel! Geniet van je chocolade!

Bron: www.fitbeauty.nl

 

Cacao nibs zijn stukjes van de cacaoboon. Deze bonen zijn de vrucht van cacaobomen. Onze Cacao nibs zijn afkomstig van de hoge kwaliteit Criollo boon uit Peru. Voor behoud van de gezonde voedingsstoffen worden de cacao bonen op lage temperatuur gereinigd en gedroogd. Daarna wordt de cacao tot kleine stukjes verwerkt.                                 Uiteraard 100% biologisch!

 

De eerste Cacao werd in de 16e eeuw geïmporteerd naar Europa.                                                       Spanjaarden ontdekte de cacaobonen. Ze gebruikte het verwerkt in een drankje:                             Een goddelijke drank die de weerstand opbouwt en vecht tegen vermoeidheid’.

Cacao nibs en een verliefd gevoel!                                                                                                                  Op aarde zijn geen voedingsmiddelen bekend met een hogere concentratie natuurlijke antioxidanten dan cacao. In het totale gewicht en is het meer dan Rode Wijn, Goji bessen en Acai bij elkaar.

Cacao nibs bevatten PEA of Fenylethylamine. Dit is het stofje dat wordt aangemaakt in het lichaam van iemand die verliefd is. Cacao is het enige bekende voedsel met een dergelijke hoeveelheid Fenylethylamine. Cacao is rijkelijk voorzien van Magnesium en serotonine.

Gebruik van Cacao nibs.                                                                                                                               Cacao nibs van de criollo boon hebben een lekkere smaak en worden op veel verschillende manieren gebruikt. Je kan ze gebruiken in een toetje, smoothie of gewoon als tussendoortje. Gebruik dagelijks een klein handje (ongeveer 5 tot 10 gram).

De voordelen van cacao nibs:                                                                                                                               (1) Helpt de bloeddruk verlagen.                                                                                                                     (2) Verlaagt het risico op hartklachten.                                                                                                             (3) Verbetert insuline gevoeligheid.                                                                                                                   (4) Stimuleert de nieren.                                                                                                                                       (5) Verbetert de spijsvertering.                                                                                                                         (6) Helpt het cholesterol verlagen.                                                                                                                   (7) Bevat antibacteriële bestanddelen.      

Suggesties voor gebruik.                                                                                                                                        (1) Strooi Cacao nibs op brood of een cracker als beleg.                                                                             (2) Strooi Cacao nibs over   vruchten.                                                                                                                 (3) Roer Cacao nibs door een notenmelange.                                                                                                 (4) Combineer Cacao nibs met Camu Camu bessen, Goji bessen of ander gedroogd fruit.                   (5) Verwerk Cacao nibs in je baksels (koekjes, taart, cake, etc.).                                                                 (6) Roer Cacao nibs door yoghurt, kwark of welk nagerecht dan ook.                                                      Dagelijkse dosering: 5-10 gram.                                                                                                     

Biologisch Cacao nibs Raw.                                                                                                                               250 gram prijs 4.25 euro.                                                                                                                                     500 gram prijs 7.50 euro.                                                                                                                                    En dat gaat door tot 20 kg                                                                                                                                   Te verkrijgen bij: denotenkoerier. (Zie balk met link).