Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Wat in het WIT staat zijn de kop teksten. De TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen. De kleur GEEL staat altijd voor getallen. De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal. De rest van de kleuren is het verhaal zelf.
De hazelnoot Rauw of gepeld. De hazelnoot is een relatief kleine noot met een ronde vorm. Knapperig van structuur en licht scherp van smaak. In het assortiment van DeNotenkoerier.nl vindt u zowel witte als bruine hazelnoten. De gepelde, witte noten zijn geroosterd en daardoor bevrijd van hun bruine jasje. De donkere noten hebben een ietwat bittere smaak dan de witte noten. DeNotenkoerier.nl biedt biologische, gezouten en naturel hazelnoten aan.
Als tussendoortje of in gerechten. Voor velen zal de hazelnoot het meest geassocieerd worden met hazelnootpasta. De noot wordt dan ook vooral in smeerbare vorm gegeten. Nu de positieve eigenschappen van het eten van noten bij een breder publiek bekend zijn, worden de noten ook vaker als tussendoortje gegeten of in gerechten verwerkt. Bijvoorbeeld in taarten, broden, koekjes en cake. Vooral in zoete gerechten is de hazelnoot een populaire toevoeging die voor een verrassend lekker effect kan zorgen.
Zijn hazelnoten goed voor de gezondheid? De hazelnoot behoort tot de meest gezonde noten. De noot zit boordevol mineralen en vitaminen en is een rijke bron van vitamine E. Een handje hazelnoten bevat al ca. 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine E, wat een sterke antioxidant is en bijdraagt aan de preventie van hart en vaatziekten.
Hazelnoten bevatten verder onder meer de mineralen mangaan, ijzer en koper en worden onder meer gegeten omdat ze de volgende positieve gezondheidseffecten kunnen hebben: Goed voor hart en bloedvaten: Voorkomen van diabetes: Cholesterolverlagend: Goed voor tanden en botten:
Waar komen deze noten vandaan? De hazelnoot is een van de weinige noten die oorspronkelijk uit Europa komt. Hazelnoten zijn de vrucht van de ‘hazelaar’ (Corylus avellana), een grote struik die wel tot 5 meter hoog kan worden. De hazelaar komt met name voor in landen rond de Middellandse Zee. Alle hazelnoten in ons assortiment zijn afkomstig uit Turkije, een van de hoofdleveranciers van hazelnoten.
De hazelnoot wordt al duizenden jaren gegeten. De Grieken en Romeinen aten de hazelnoten al om hun typische smaak. In vroegere tijden werd de hazelnoot regelmatig geneeskrachtige werking toegedicht en stond hij symbool voor vrede en gezondheid. Maar ook in Nederland komt de Hazelnoot voor, in veel bos gebied, maar ook is parken staat Hazelnoot struiken.
De hazelnoot bevat: veel vitamine E en zit ook boordevol vitamine B: zoals B1, B2, B3, B5, B6 en B11 . Verder zit er vitamine C, E en K in. Het adh percentage mangaan en koper is erg hoog. Je vindt ook de mineralen koper, ijzer, calcium en magnesium in hazelnoten. Gebruik: Deze noot wordt veel gebruikt als tussendoortje of in zoete bak producten. Echter is dit ook voor sporters een geschikt tussendoortje.
Hazelnoten: Hazelnoten zijn de pitten van het zaad van de struik Corylus avellana (hazelaar). Ze zijn 1,5 à 2 cm groot en eivormig. Het zaad heeft een dunne, donkere bruine huid die een bittere smaak heeft, de noten zijn het lekkerst als ze geblancheerd zijn. De samenstelling van de eiwitten in deze noten is zodanig dat het maximaal voordeel verkregen wordt als ze gecombineerd worden met andere granen, peulvruchten en noten. Naast de wilde hazelaar zijn sommige rassen gekruist om ze te optimaliseren voor het leveren van grote noten en noten met weinig vliezen. De kleinere noten van de wilde hazelaar worden echter gewaardeerd om hun meer uitgesproken smaak.
Geschiedenis van de hazelnoot: In archeologische opgravingen zijn resten van hazelnoten gevonden die te dateren zijn tot 9000 jaar geleden. De hazelaar werd minstens 2000 jaar geleden vanuit gebieden rond de Zwarte Zee naar Europa gebracht. Het is een van de oudste gecultiveerde planten van ons continent, die al eeuwenlang wordt geteeld in Turkije, Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Engeland. In 1972 werden bijvoorbeeld verkoolde pellen van hazelnoten, amandelen, kastanjes en walnoten ontdekt in een archeologische opgraving in de buurt van Pompeii, waar de vulkaan Vesuvius in het jaar 79 n.C. was uitgebarsten. Verder is bekend dat in de elfde eeuw hazelnoten werden verhandeld op de markten van Genua en in 1773 werden hazelnoten naar Rusland vervoerd om uitgewisseld te worden voor onder andere leder en fluweel. In 1629 werden hazelnoten opgenomen in een selectie van zaden die naar de Massachusetts Company in de Verenigde Staten werden verscheept. Op de International Exhibition in Londen werden Turkse hazelnoten in 1851 getoond. In eerste instantie werd de hazelaar gewaardeerd om het hout, wat toegepast werd bij riet dekken, de constructie van lemen huizen, als gevlochten hekwerk om het grasland, en het gaf de beste houtskool. Pas later groeide ook de populariteit van de hazelnoten als gezonde en voedzame lekkernij.
De nootdragende hazelaar wordt al eeuwenlang in verband gebracht met mystieke rituelen en het occulte. In het oude Rome werden hazelaar takken tijdens de huwelijksnacht als fakkels gebruikt als een teken van vruchtbaarheid en om voor een gelukkig huwelijk te zorgen. Een gevorkte wichelroede van een Y-vormige hazelaar tak werd in vroegere tijden beschouwd als een werktuig om een begraven schat te vinden. Tijdens de middeleeuwen werd de zogenoemde Hazel roede gebruikt om ondergrondse waterstromen en aderen van edelmetalen te detecteren. Hazelaars takken waren volgens de verhalen effectiever als ze waren gesneden op een moment dat de goden gunstig gestemd waren, hiervoor werden horoscopen getrokken. Er zijn verwijzingen naar de hazelnoot in het werk van Shakespeare. En zelfs tegenwoordig hebben sommige wichelroedelopers nog een voorkeur voor hazelaars takken.
Hazelaar hout werd gewaardeerd als een buigzaam materiaal voor riet dekken, construeren lemen huizen, weven vlechtwerk hekwerk voor het insluiten van voorraad, en het wordt nog steeds beschouwd als het maken van de beste houtskool.
In het midden van de 19e eeuw is men in Turkije serieuze inspanningen gaan doen om de productie en export van hazelnoten te verhogen als gevolg van de wereldwijde vraag. Een Turks bedrijf uit 1879 hield zich bezig met een jarenlange bloeiende export. Hier kwam een einde aan in 1903, toen als gevolg van een militair conflict met Kreta meerdere grote notentransporten verloren gingen op zee en het bedrijf failliet ging. Hazelnoten in de Verenigde Staten komen van hazelaars die uit Europa geïmporteerd zijn, de inheemse hazelaars in de VS leveren geen eetbare hazelnoten.
Hoeveel calorieën zitten erin? Handje (25 gram) 1 handje hazelnoten bevat: Energie=179 kcal Vet=17,3 g Verzadigd vet=1,2 g Eiwit=3,5 g Koolhydraten=1,5 g Vezels=2,1 g Zout=0 g
Maak jouw eigen website met JouwWeb