Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Wat in het WIT staat zijn de kop teksten. De TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen. De kleur GEEL staat altijd voor getallen. De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal. De rest van de kleuren is het verhaal
Hoe gezond is broccoli Valt er wat negatiefs over broccoli te vertellen? Nou ja, mogelijk dat er een bepaalde groep mensen is die broccoli gewoonweg niet lekker vindt. Maar de meerderheid van de mensen vindt broccoli een prima groente die bij verschillende gerechten gecombineerd kan worden. Dan willen we ook weten hoe gezond broccoli is, want we moeten voldoende vitamines binnen krijgen op dagbasis. Ons lichaam kan immers niet functioneren zonder de dagelijks vitamines.
De oorsprong van broccoli? Broccoli, officieel Brassica oleracea convar. botrytis var. Cymosa, zit in de lijn van de bekende bloemkool en komt oorspronkelijk uit Azië. Via Italië is broccoli in het westen van Europa ook een populaire groente geworden en wordt op steeds meer verschillende manieren toegepast in de Nederlandse keuken.
Als je goed naar de stronken kijkt, kan je ook de gelijkenis met de bloemkool zien. Soms worden de bladeren gegeten, maar meestal gaat het om de nog gesloten bloemknoppen. Er zijn verschillende rassen, maar in de professionele teelt worden met name hybride rassen geteeld. Rassen die elkaar erg snel opvolgen. Als we privé aan de slag gaan met kweken, dan zijn er een drietal rassen die met name in aanmerking komen, te weten: Purple sprouting, Groene calabrese, Southern Comet.
Gezonde en lekkere groente, Een bordje gezonde voeding! Broccoli bevat veel voedingsstoffen (zie onder) en hoewel de 2 ons groente per dag betwist wordt en eigenlijk al hoger zou moeten liggen volgens menig arts of voedingsdeskundige, maakt dat niet uit voor de broccoli. Broccoli is populair (al vanaf halverwege de jaren tachtig) en dus een graag geziene “gast” op het bord.
Broccoli wordt meestal gekookt en iets minder gebakken gegeten. Stomen neemt overigens ook in populariteit toe en dit zorgt voor het meeste behoud van de voedingsstoffen. Maar rauw kan je broccoli ook eten. Het is goed te verwerken in een gezonde salade.
Hoe goed te houden? Verse broccoli kan je het beste in luchtdichte folie in de koeling bewaren. Laat een verse stronk niet langer dan een dag of 4 a 5 in de koeling liggen. Als je twijfelt of je het wel binnen enkele dagen gaat eten, vries de broccoli dan in. Dat is prima te doen en het beste is even blancheren en dan inpakken.
Wat zit er in? 100 gram broccoli betreft 29 kcal. Het is opgebouwd uit: 2 g koolhydraten. 3,3 g eiwit. 105 mg calcium. 1,3 mg ijzer. 114 mg vitamine C. 0,1 mg vitamine B1. 0,21 mg vitamine B2. 0,12 mg caroteen.
Broccoli werkt met name goed voor de spijsvertering (het beval veel vezels), de cel bescherming en cel reparatie. Daarnaast zijn er verschillende wetenschappers die aangeven dat broccoli ook goed tegen kanker (DIM) is en de huid tegen het schadelijke U-V-licht Sulforafaan kan beschermen.
Tot slot Al met al kunnen we stellen dat broccoli gezond is en voor menigeen een lekkere groente. Maar broccoli is vooral ook veelzijdig als groente en mag eigenlijk niet in het voedingspatroon ontbreken. Het is geen superfood, of eigenlijk ook weer wel. Maar het kostenplaatje is beduidend anders dan de superfoods zoals we deze nu kennen en dat maakt broccoli voor iedereen toegankelijk.
Broccoli: een superfood In het kader van gezonde voedingsmiddelen hoort broccoli echt boven aan de lijst. Deze groente zit zó vol met gezonde voedingsstoffen dat men zelfs beweert dat het beschermen kan tegen het ontstaan van kanker. Eén ding is zeker, het is een supergezonde groente die maar heel weinig kooktijd nodig heeft en ook nog eens weinig calorieën bevat. Vergeet niet de stronk mee te koken want ook die zit vol vitamientjes!
Broccoli is supergezond Broccoli is een kruisbloemige groente en is één van de krachtigste groenten waarvan bekend is dat ze ons bescherming kunnen geven tegen kanker. Meer groenten uit de familie van de kruisbloemigen zijn: spruitjes, kool, boerenkool, koolraap, bloemkool, bladkool, paksoi, snijbiet, waterkers.
Broccoli bevat: Sulforafaan. Vitamine C. Indolen. Lutheïne/Xeaxantine. Foliumzuur. Vitamine K. Vezels. Flavonoïden/Polyfenolen. Calcium. Betacaroteen.
Wat maakt broccoli zo gezond? Broccoli behoort echt bovenaan de lijst met supergroenten en zou eigenlijk zeker altijd één keer per week op de lijst van maaltijden te staan. Al lang is bewezen door middel van onderzoeken dat broccoli tumoren kan voorkomen maar dat niet alleen, bij 75% van de onderzochten verkleinde de omvang van de tumor door het eten van broccoli. Gelukkig wordt broccoli goed gegeten en verkocht. Maar, dit is nog niet alles. Broccoli versterkt het immuunsysteem, laat staar verminderen en houdt de bloedvaten gezond en gaat ook nog eens aangeboren afwijkingen tegen. Broccoli herbergt enorm veel goede bio-voedingsstoffen, meer dan enig ander soort groente en heeft heel weinig calorieën, dus ook nog eens goed voor het afslanken. Het is een top groente als het gaat om het gehalte aan polyfenolen. Alleen rode bieten en uien bevatten nog meer polyfenolen.
De voedingsstoffen in broccoli Sulforafaan Is een sterk werkende indirecte antioxidant en dat wil zeggen dat de werking van deze stof tot ontplooiing komen wanneer de groente wordt bewerkt zoals het snijden en/of koken.
Indolen Indolen worden gevormd uit glucosinolaten wanneer deze worden fijngesneden of gekauwd. Indolen bieden ook een beschermende werking tegen het ontwikkelen van kanker.
Foliumzuur Foliumzuur is een vorm van een in water oplosbare vitamine uit de vitamine-B complex.
Vezels Vezels zijn ballaststoffen die door het lichaam niet of slechts beperkt afgebroken kunnen worden. Ze zijn heel belangrijk voor een goede werking van maag en darmen. Juist doordat ze onverteerbaar zijn worden de darmen geprikkeld en gestimuleerd. En dat is weer goed voor de spijsvertering.
Calcium Geeft stevigheid aan het skelet en het gebit en is ook nodig voor het goed functioneren van het spierstelsel. Verder is calcium ook betrokken bij bloedstolling, celgroei en de hormoonstofwisseling.
Vitamine C Ook vitamine C is een in water oplosbare vitamine. Is goed voor de weerstand en zorgt voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Verder is vitamine C een antioxidant en beschermt samen met vitamine E het lichaam tegen de vrije radicalen.
Betacaroteen Betacaroteen is ook goed voor de weerstand en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Het is goed voor het gezichtsvermogen, botten, tanden, huid en haar en is een antioxidant en is beschermend tegen de vrije radicalen.
Luteíne/zeaxanthine Luteíne is een gele kleurstof die samen met zeaxanthine voorkomt in het midden van het oog en is goed tegen oogaandoeningen. Is ook een krachtige antioxidant die beschermt tegen vrije radicalen.
Vitamine K Dit is een in vet oplosbare vitamine en is betrokken bij de bloedstolling. Ook hier zijn aanwijzingen van dat vitamine K helpt bij de aanmaak van botten en gewrichten.
Polyfenolen Polyfenolen werken net als antioxidanten. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn antiallergeen. Ze beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen. Ze verminderen ook de vetafgifte van vettige stoffen in het bloed. Flavonoïden zijn polyfenolen die aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen. Flavonoïden zijn plantaardige stoffen en bepalen de grote variatie aan kleuren in groenten en fruit en zijn vooral aanwezig in de schil.
Weetjes 100 gram broccoli staat voor: 20 kcal, 0 gram vet, 3 gram eiwit en 2 gram koolhydraten. Dat is dus niet veel en daarom is broccoli behalve zeer gezond ook nog een goed voor de slanke lijn. Het is ook het hele jaar door verkrijgbaar maar de Nederlandse broccoli is verkrijgbaar in juli t/m oktober. De rest van het jaar komt onze broccoli uit Zuid-Europa. Na de aanschaf is broccoli nog 2-5 dagen te bewaren in het groente vak van de koelkast maar beter is nog om op de dag dat je het wilt eten pas aan te schaffen, want al vaak heb ik gemerkt dat het anders toch wel heel snel minder wordt. Ligt er natuurlijk helemaal aan waar je gewinkeld hebt. Let er wel op dat bij de aankoop de bloemetjes een groene tot blauwgroene kleur hebben. Wanneer de kleur geel begint te worden is de broccoli niet meer vers.
Je kunt het nog gezonder maken als je broccoli eet samen met tomaten. Tomaten zitten vol met Lycopeen en ook tomaten helpen om kanker te bestrijden en/of te verminderen. Vooral is bekent dan tomaten de kans op Prostaatkanker verminderen. Bovendien is het ook heel smakelijk om deze twee groenten samen te verwerken.
Voorgesneden groenten Je zou denken dat het altijd beter is om groenten vers en ongesneden aan te schaffen, maar toch is gebleken dat voorgesneden groeten ook een voordeel hebben. Sommige groenten zijn beter voor de gezondheid als ze zijn voorgesneden en dat zijn bijvoorbeeld: koolsoorten, broccoli en spruitjes. Bij het snijden gaan groenten zich namelijk verweren door de aanmaak van glucosinolaten en dat is gunstig want glucosinolaten beschermen niet alleen de plant maar ook de mens tegen kanker en veroudering. Helaas duurt het wel 2 dagen voordat de groenten de maximale hoeveelheid glucosinolaten hebben aangemaakt en het beste is dus om 2 dagen van te voren de groenten te snijden of het voorgesneden aan te schaffen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb