Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Wat in het WIT staat zijn de kop teksten. De TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen. De kleur GEEL staat altijd voor getallen. De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal. De rest van de kleuren is het verhaal zelf. De kleur ROOD staat voor oppassen of niet doen.
De blauwe bes is een superfood van eigen bodem. De blauwe bes wordt vaak verwisseld met de bosbes, maar het zijn twee totaal verschillende soorten bessen. Beiden zijn bessen en beiden leveren veel vitaminen en antioxidanten, maar de blauwe bes levert daarnaast nog heel aparte en goede voedingsstoffen en het is dan ook verstandig om het verschil tussen die twee soorten te kennen, vooral als u er uw voordeel mee wilt doen. De blauwe bes bevat voedingsstoffen die het genezend vermogen van het lichaam helpen versterken. Overigens is de blauwe bes die u in de zomer vers van de struik uit uw tuin haalt, veel beter van smaak (en verser) dan de gecultiveerde versie die in de winkels ligt.
De blauwe bes is heel gezond. Dat het eten van bessen gezond is, wisten onze voorvaderen al. Van oudsher werden in de zomer bessen en noten verzameld om in de winter gegeten te worden en zo op een goede manier fit de winter door te komen. Evenals veel noten bevatten veel bessen antioxidanten en onze mooie, gekweekte blauwe bes heeft er daar een heleboel van. Vers van de struik in uw eigen tuin hebt u er natuurlijk het meeste profijt van, maar wie dat niet heeft, kan natuurlijk altijd een bakje blauwe bessen in de winkel kopen.
Antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die de slechte stoffen in het lichaam tegengaan en opruimen. Het woord “antioxidanten” doet denken aan het woord “oxideren” en eigenlijk klopt dat ook. Oxideren betekent roesten. Bij het roesten van metaal wordt de bovenste laag van het metaal aangetast door agressieve stoffen. In ons lichaam gebeurt iets dergelijks en de antioxidanten kunnen dat proces tegengaan door die schadelijke stoffen aan te grijpen en af te breken. Het is bekend dat vooral fruit veel antioxidanten bevat.
Blauwe bes is een goede leverancier van antioxidanten. De blauwe bes is een super leverancier van antioxidanten. Veel mensen denken dat de blauwe bes hetzelfde is als de bosbes en de naam bosbes staat voor dezelfde bes als de blauwe bes, maar dat is beslist niet waar. De bosbes is donkerder en heeft vanbinnen roodachtig vruchtvlees. Bovendien is ze kleiner. De blauwe bes is echter een gekweekte bes, dikker dan de bosbes en ze heeft wit vruchtvlees vanbinnen. Ze groeit aan struiken die soms wel meer dan twee meter hoog kunnen worden. In de prachtige kleur van het velletje zit een stofje dat niet alleen ontstekingsremmend is, maar ook veroudering kan tegengaan en daarnaast cholesterol verlagend is.
Vermageringsdieet met de blauwe bes. De blauwe bes kan goed gecombineerd worden met een vermageringsdieet. Ze levert weinig calorieën, maar daar tegenover veel vitamine C, vitamine E en andere voedingsstoffen die u juist tijdens een dergelijk dieet goed kunt gebruiken. Ze helpt u dus gezond door de dieetweken heen.
Genezend bij huiduitslag. Bepaalde vormen van uitslag kunnen bestreden worden door het dagelijks eten van een portie blauwe bessen. Weet uw arts niets meer te verzinnen om uw uitslag te genezen, probeer het dan eens met de blauwe bes. Niet zomaar een paar dagen, maar een aantal weken achter elkaar.
Genezend bij het herpesvirus. Ook de krentenbaard, een uiting van het herpesvirus dat zweertjes rond de mond vormt, kan met de blauwe bes bestreden worden. Eet bijvoorbeeld elke morgen een boterham met jam van de blauwe bes en na verloop van tijd zijn de zweertjes weg. Komen ze weer terug, begin dan weer met de dagelijkse kuur.
De blauwe bes NIET combineren met melk of yoghurt. Het is bekend dat door de combinatie van blauwe bessen met yoghurt, melk, ijs, enzovoort, veel minder goede voedingsstoffen van de blauwe bes door de darm opgenomen worden. Het is dan ook beter om deze gewoon uit de hand te eten als men er echt voordeel van wil hebben. Vooral zieken en mensen die moeten opknappen van een operatie of ziekte kunnen deze bessen daarom beter gewoon puur eten. Combinatie op een klein vlaaitje of taartje kan natuurlijk altijd, zolang er maar geen slagroom op gedaan wordt. Overigens doet ook een toevoeging van suiker de opname van de gezonde stoffen gedeeltelijk teniet.
Leuke toepassingen van de blauwe bes in de voeding voor iedereen. Hoeft u niet koste wat het kost het maximum uit de blauwe bes te halen en vindt u hem gewoon lekker dan kunt u de blauwe bessen natuurlijk verwerken in toetjes, ijs, vlaai en taart. Gemengd met schoongemaakte, gewassen rode en witte aalbessen en wat halve aardbeien op een vlaai bodem krijgt u een fantastisch gezonde vlaai, waar iedereen met liefde zijn of haar tanden in zet.
Bessen kopen en bewaren. Koop alleen blauwe bessen die er mooi en gezond uitzien. Als ze niet meteen dezelfde dag gegeten worden kunt u ze bewaren in een doosje in de koelkast. Niet te lang, want ze gaan snel achteruit. Hooguit dus drie of vier dagen bewaren.
De blauwe bes kan concurreren met het buitenlandse superfood. De blauwe bes komt vaak van eigen bodem en kan dan ook goed concurreren met het buitenlandse superfood. U weet immers niet hoe er bijvoorbeeld in Aziatische landen en/of Amerika omgegaan wordt met onkruidverdelgers en andere giftige stoffen. De goede eigenschappen kunnen dan wel eens teniet gedaan worden door de schadelijke stoffen die daar gebruikt worden.
Lees altijd de tekst op de verpakking. Let daarom ook altijd op de afkomst van de blauwe bessen, die meestal op de verpakking staat. De bessen die hier in de winter verkocht worden zullen natuurlijk niet uit Nederland komen, maar binnen Europa bestaan wel redelijke regels betreffende het gebruik van landbouwgif.
Een of twee struiken in de tuin. Natuurlijk kunt u zelf zorgen voor onbespoten blauwe bessen, als u in het bezit van een eigen tuin bent. Een struik van de blauwe bes in uw tuin, gewoon tussen de planten, voorziet u in de lente van leuke, witte bloemetjes en in de zomer van veel mooie, gezonde bessen. Overigens zijn ook vogels, vooral de merels, er heel dol op. Het is dan ook aan te raden om een net over de struik te spannen tegen de tijd dat de bessen beginnen te kleuren, want anders zijn de vogels u voor en hoeft u er niet veel van te plukken.
Blauwe bessen invriezen. Blauwe bessen kunnen goed ingevroren worden. Was de bessen na de pluk voorzichtig, spreid ze uit op een plaat (bakplaat of dienblad) op een stuk bakpapier en schuif ze zo de diepvries in. Als ze bevroren zijn kunt u ze in een bakje doen. Ze zijn dan niet meer zo kwetsbaar. Op die manier kunt u ook in de winter blauwe bessen eten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb