Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Wat in het WIT staat zijn de kop teksten. De TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen. De kleur GEEL staat altijd voor getallen. De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal. De rest van de kleuren is het verhaal zelf.
7 redenen waarom macadamia noten gezond zijn & Gezond hart en bloedvaten: Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van macadamia noten de kans op hart- en vaatziekten verlaagt dankzij de enkelvoudig onverzadigde vetzuren in de noten die zorgen voor een verlaging van de kans op trombose, bloedproppen en ontstekingen, alle drie factoren die hart- en vaatziekten veroorzaken.
(1) Gaat veroudering tegen: Hetzelfde onderzoek vond ook bewijzen dat het eten van macadamia noten de oxidatieve stress verlaagt. Oxidatieve stress veroorzaakt schade aan de cellen in ons lichaam en wordt beschouwd als een belangrijke factor in de ontwikkeling van ziektes en veroudering.
(2) Verlaagt slechte cholesterol: Er zijn meerdere onderzoeken geweest die bevestigen dat macadamia noten het slechte cholesterolgehalte (LDL) in het bloed verlagen. Dit is belangrijk voor een gezonde cholesterolbalans, wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint.
(3) Diabetes (suikerziekte): Mensen die lijden aan diabetes kunnen macadamia noten op een dagelijkse basis eten, omdat deze noten een hoge hoeveelheid meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten. Daarnaast hebben gezonde mensen het voordeel dat macadamia noten helpen om de kans op diabetes te verkleinen. Het eten van noten is omgekeerd evenredig met het risico op diabetes type 2, volgens onderzoek.
(4) Bescherming tegen kanker: Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten, fytosterolen en tocoferolen in macadamia noten helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Vrije radicalen zijn zeer reactieve deeltjes die cellen en weefsels kunnen oxideren en daardoor beschadigen, waardoor kanker kan ontstaan.
(5) Sterke botten en tanden: Het fosfor en calcium in macadamia noten speelt een verscheidenheid aan rollen, waaronder het versterken van de botten en tanden, daarnaast kan fosfor ook het ontstaan van aan leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals osteoporose voorkomen. Daarnaast bevatten de noten mangaan, wat het lichaam helpt om nieuw botweefsel aan te maken, zodat je botten sterk blijven als je ouder wordt.
(6) Op gewicht blijven: Macadamias worden door sommige mensen vermeden omdat ze een hoog vetgehalte hebben, maar deze Australische noten bevatten juist de gezonde vetten! Vetten die essentieel zijn als bouwstof en voor onze gezondheid. Ze zijn de enige noten die Omega 7 enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten. Deze vetzuren leveren bouwstenen voor de enzymprocessen in ons lichaam en zorgen voor de verbranding van vet en het intomen van de eetlust. Omega 7 Palmitoleïne zuur verhoogt de vetstofwisseling en vermindert de vetopslag.
(7) Bron van eiwitten en mineralen: Macadamia’s zijn een bron van mineralen en vitaminen. De rondvormige noten bevatten onder meer: Mangaan: Koper: IJzer: Magnesium: Fosfor: Zink: Calcium: Kalium: Seleen:
De exclusieve noot Macadamia. Macadamia noten staan bekend als exclusieve noten. De van oorsprong Australische noot wordt geroemd om zijn kokosachtige smaak en behoort vrijwel zonder uitzondering tot de vaste kern van de ‘luxe’ en ‘royale’ notenmixen. Bij veel mensen staat de noot bovenaan in het lijstje met lekkerste noten. De noot heeft een gladde textuur, is vrij stevig en wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan ‘goede’ vetten die het cholesterol kunnen verlagen. Hoewel Australië nog altijd de grootste exporteur van macadamia noten ter wereld is, worden de noten tegenwoordig ook verbouwd in Afrika, Centraal-Amerika en Hawaii. Bij De Notenkoerier.nl kunt u de noten in gezouten en gebrande vorm, naturel en biologisch. Onze biologische macadamia’s komen uit Afrika, de gezouten en gebrande uit Afrika.
Veelzijdige noot. Noten worden het meest gegeten als snack, uit de hand is de macadamianoot een heerlijk tussendoortje. Maar ook in diverse maaltijden kan de noot prima verwerkt worden. In rijstgerechten en salades is de noot een verrassend lekkere toevoeging en in koekjes, taarten en ijs gerechten een echte smaakmaker.
Zijn macadamia noten goed voor de gezondheid? Vrijwel alle noten zijn gezond en dat geldt zeker voor macadamia noten. De macadamianoot bestaat uit talrijke eiwitten en zit boordevol vitaminen. In 100 gram noten zit bijvoorbeeld al 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) Vitamine B1. Het zijn dus niet alleen een van de lekkerste noten, het is ook nog eens goed voor u!
Macadamia noten staan er onder meer om bekend: Goed te zijn voor hart en bloedvaten. Veroudering tegen te gaan. Het cholesterolgehalte te verlagen. Diabetes te verlichten. Onverzadigde vetten. De macadamianoot heeft het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten van alle noten. Deze ‘goede’ vetten verlagen het cholestergehalte en helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Niet zo gek dus dat van de macadamianoot ook olie wordt gemaakt! De macadamiaolie wordt gebruikt om in te bakken en kan ook in salades worden verwerkt.
Waar komen deze gezonde noten vandaan? In vergelijking met andere noten wordt de macadamianoot nog maar relatief kort gegeten. Pas in het midden van de negentiende eeuw ontdekte een Australische scheikundige en avonturier dat onder de keiharde schil van de vrucht van de macadamiaboom een heerlijke noot verscholen ligt. De noot heeft zijn naam te danken aan die scheikundige, Dr. John Macdam (1827-1965). In 1857 ontdekte hij de macadamiaboom in het regenwoud, aan de oostkust van Australië. De noot wordt daardoor ook wel de ‘Queensland nut’ genoemd, naar de gelijknamige staat. Macadamia noten behoren tot de duurdere noten. Dit komt voornamelijk doordat de noot moeilijk te kraken is. De schil van de noot buitengewoon hard. De macadamianoot wordt dan ook zelden met schil verkocht.
Gezondheidsvoordelen macadamianoten: De voordelen die macadamia noten kunnen bieden voor de gezondheid zijn een gezond hart en bloedvaten, het tegengaan van veroudering en het verlagen van het cholesterolgehalte. Ze helpen bij het voorkomen en verlichten van diabetes en bieden ze bescherming tegen kanker. Ook zorgen deze noten voor sterke botten en tanden en helpen ze je om op je ideale gewicht te blijven.
De macadamiaboom. De macadamiaboom groeit maar op een zeer beperkt aantal locaties, en sowieso niet dichter bij de evenaar dan 15° Noorder- of Zuiderbreedte. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koffie is het ook niet mogelijk om een tropischer klimaat te matigen door in bergen de hoogte in te gaan. De boom heeft een voorkeur voor een zonnig en vorstvrij subtropisch klimaat met veel regen. Als deze regen niet gelijkmatig wordt verdeeld over het jaar, is extra irrigatie nodig, daarnaast is een goede waterafvoer ook belangrijk zodat de wortels niet aangetast worden. De grond moet stevig zijn, op losse zandgrond groeit de boom niet, maar juist wel op de vulkanische rotsen van Hawaï. De macadamia is bovendien niet goed bestand tegen harde wind, maar in de juiste omstandigheden kunnen de bomen kunnen tot wel 60 jaar oud worden.
Het is het enige inheemse Australische gewas wat ook buiten Australië geteeld wordt voor commerciële voedselproductie. De boom kan een hoogte van 20 meter bereiken met een spanwijdte tot 15 meter in het wild, al zijn ze op plantages meestal een stuk kleiner. De macadamiavrucht heeft een vlezige bolster met daarin een ovaalvormige zaad met een diameter van 1 tot 1,5 cm. De macadamia noot wordt beschermd door een keiharde schil.
Soorten macadamias. De eetbare macadamias komen van twee verschillende soorten boom, en ze zijn te onderscheiden door hun respectievelijk gladde en ruwe schil. Deze varianten kunnen eenvoudig met elkaar gekruist worden. Daarnaast zijn er nog zo’n acht soorten wilde, niet eetbare varianten. Deze zijn over het algemeen bitter en erg klein.
Macadamiateelt. Macadamia’s zijn geen eenvoudig gewas om te telen, aangezien ze een hoge investering van geld en tijd vereisen. De eerste noten komen namelijk pas vanaf het zesde jaar, mits de omstandigheden perfect zijn, en pas na 15 tot 20 jaar wordt de maximale productie bereikt. Regelmatige bemesting (minimaal 3x per jaar) is nodig voor een gezonde groei van de boom en voor optimale notenproductie. Over het algemeen worden de bomen de eerste twee jaar in een kas geteeld, waarna ze in het open veld geplant worden. Een volgroeide boom levert per jaar ongeveer 25 tot 75 kilo noten (inclusief schil).
De afstand tussen de bomen kan variëren van 6 tot 10 meter, als ze dichter bij elkaar geplant worden is veel meer snoeiwerk vereist om te zorgen dat de bomen elkaar niet in de schaduw zetten. Het oogstseizoen loopt in het zuidelijk halfrond van februari tot september.
Verwerking van macadamias. De bolsters beginnen al aan de boom open te splijten, waarna de rijpe noten vanzelf uit de boom vallen. Het heeft de voorkeur om ze binnen een week te rapen om te voorkomen dat ze gaan rotten of dat ze door knaagdieren opgegeten worden. Dit gebeurt met de hand of machinaal. Vervolgens moeten ze binnen 24 uur ontdaan worden van hun bolster, om schimmel te voorkomen. Bovendien wordt de bolster steeds harder en dus lastiger te verwijderen. In een waterbad zullen de rijpe noten naar de bodem zinken en de onrijpe noten blijven drijven en worden dus verwijderd. Hierna worden de noten in hun schil twee weken lang uit de zon gedroogd, waardoor de noot zijn stevigheid krijgt. Een tweede drogingsproces vindt plaats in een drogingsoven voor 2 a 3 dagen bij 40°C, waarna ze een vochtpercentage hebben van rond de 1%. Hierna kunnen ze gepeld worden. Dit gebeurt machinaal, omdat de schil keihard is.
Hoeveel calorieën zitten erin een? Macadamia Per 10 stuks (25 gram) 10 stuks macadamianoten, ongezouten bevat: Energie=196 kcal Vet=19 g Verzadigd vet=3 g Eiwit=2 g Koolhydraten=3,4 g Vezels=2 g Zout=0 g
Maak jouw eigen website met JouwWeb