Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond.                                                                                                          Wat in het WIT staat zijn de kop teksten.                                                                                                         De  TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen.                                                                                                     De kleur GEEL staat altijd voor getallen.                                                                                                           De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal.                                             De rest van de kleuren is het verhaal zelf.

Enorm populair de Cashewnoot:                                                                                                                     De cashewnoot is een van de populairste noten ter wereld. En zo gek is dat niet. De noot is namelijk rijk aan mineralen en vitaminen en daardoor hartstikke gezond! Daarnaast is de noot zowel gebrand, biologisch, gezouten als naturel een heerlijke snack of smakelijk ingrediënt van maaltijden en smoothies. Geen wonder dus dat het een van de meest gegeten noten is!

Voedingswaarde:                                                                                                                                               Vrijwel alle noten zijn gezond en dat geldt zeker voor de cashewnoot. De noot zit bomvol goede voedingsstoffen en worden niet voor niets, met name in de rauwe (naturel) variant, veelvuldig gegeten door sporters! Naast een flinke dosis magnesium en fosfor bevatten ze ook een stevige hoeveelheid eiwit en ijzer. De cashewnoot is dan ook niet alleen vanwege zijn smaak zo populair, maar ook vanwege zijn voedingswaarde.

Mineralen en onverzadigde vetten:                                                                                                       Cashewnoten bevatten mangaan, zink, koper, seleen en kalium. Vergeleken met andere typen noten, bevatten ze relatief weinig vet. Van de vetten die de noot bevat, is ruim driekwart oliezuur (oleïne), hetzelfde onverzadigd vet dat in olijfolie zit en waarvan is aangetoond dat het bijdraagt aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.

De cashewnoot verlaagt het cholesterolgehalte (indien met mate wordt gegeten). Cashewnoten worden in de  rauwe(naturel) variant veel gebruikt door sporters, omdat ze veel eiwitten en ijzer bevatten. In de noot zit veel magnesium en fosfor.

Vitaminen:                                                                                                                                                         Afgezien van bovenstaande mineralen en vetten bevatten cashewnoten ook verschillende vitaminen. Van vitamine B1 en vitamine E zit er zelfs 35% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) per 100 gram noten. Pas wel een beetje op met volumes. De noot bevat relatief veel calorieën (ca. 296 kcal per 100 gram). Wij raden dan ook aan niet meer dan twee handjes cashewnoten per dag te eten.

De oorsprong van deze gezonde noten:                                                                                                             De cashewnoot mag dan wel een van de meest gegeten noten ter wereld zijn, eenvoudig te oogsten is hij zeker niet! De noten zijn afkomstig van het zaad van de ‘cashew’, een struik of boom die vooral in de tropen voorkomt. De vrucht van de cashewboom heeft een erg harde schil.           Om de noot te verkrijgen dient deze schil eerst opengebroken te worden. De cashewnoten die in Nederland worden verkocht zijn voornamelijk afkomstig uit India, Vietnam, Afrika en Brazilië. Onze cashewnoten komen uit Vietnam.

Goed voor afvallen?:                                                                                                                                             De cashewnoot is voor veel mensen die willen afvallen een uitkomst. Het verlaagt namelijk, indien hij met mate wordt gegeten, in grote mate het cholesterolgehalte. Door het hoge eiwitgehalte van de noot krijgt u bovendien al snel een vol gevoel. Dit maakt de noot aantrekkelijk voor mensen die op hun dieet willen letten.

Hoe worden cashewnoten gegeten?:                                                                                                                 De meest voorkomende manier om cashewnoten te eten is nog altijd als tussendoortje, al dan niet gezout of gebrand. Toch zie je ook in Nederland dat de noten steeds vaker in gerechten worden verwerkt. In rijstgerechten, salades en smoothies zijn cashewnoten een ingrediënt dat aan populariteit toeneemt.   

De cashew boom:                                                                                                                                                  De cashew boom is een kleine groenblijvende boom die tot 10 tot 12 meter hoog groeit, met een korte, vaak onregelmatig gevormde stam, en is familie van de mango en de pistache. Het duurt 3 jaar tot een boom begint met de productie van noten en tot 8 jaar voordat deze rendabel geoogst kan worden. Wat de vrucht van de cashewnoten boom lijkt te zijn is een ovale of peervormige valse vrucht die ontstaat uit de vruchtbodem van de cashew bloem. De cashew appel rijpt in een gele en/of rode vorm ongeveer 5 tot 11 cm lang, heeft een sterke zoete geur en een zoete smaak met een zurig smakend vel en is zeer rijk aan vitamine C.                          

De vrucht wordt rauw gegeten:                                                                                                                           Of verwerkt tot jam of marmelade, snoep of sap, genaamd Cajuína. In Brazilië, een van de gebieden waar de cashew boom van nature groeit, is cashew appelsap uitgegroeid tot een van de populairste dranken. Het sap kan ook worden vergist om een alcoholische drank te maken. De cashew appel is rijk aan tannine en bederft snel, door de kwetsbare huid begint de appel direct na het plukken te vergisten en blijft slechts 24 uur eetbaar. Daarom kan deze niet worden getransporteerd en geëxporteerd en in veel landen wordt deze dan ook als afval beschouwd. Er kan dus alleen van genoten worden tijdens een bezoek aan Brazilië. Cashew sap of het concentraat daarvan wordt wel geëxporteerd. De takken spreiden zich zeer breed uit en de boom is vaak even breed als dat hij hoog is, of zelfs breder. Als de takken te zwaar worden, raken ze de grond, bij sommige bomen kunnen er dan weer wortels ontschieten op de plek waar de tak de grond raakt.                                                                                      

De ware vrucht van de cashewnotenboom is een nier:                                                                                 Of bokshandschoen vormige steenvrucht die groeit aan het einde van de schijnvrucht. Eigenlijk ontwikkelt de steenvrucht als eerste op de boom, en vervolgens groeit de steel uit naar de schijnvrucht. Binnen de ware vrucht bevindt zich een enkele zaad, de cashewnoot. Er kunnen meerdere noten aan een appel groeien. Hoewel het in de culinaire zin een noot is, is de cashewnoot in botanische zin een zaad. Het zaad wordt omgeven door een dubbele schil met daartussen een brandbare en giftige stof die irriterend is voor de huid of zelfs pijnlijk bij het openkraken van de schil met de tanden. Dezelfde gifstof is ook te vinden in de verwante plant poison ivy. Sommige mensen zijn allergisch voor cashewnoten, maar cashewnoten zijn een minder frequente allergenen dan andere noten.

De cashew boom is inheems in Zuid-Amerika:                                                                                              Waar hij van oorsprong bloeit in Brazilië en Peru. In de zestiende eeuw introduceerden Portugese handelaren de boom in India, waar de cashew de laatste jaren is uitgegroeid tot een belangrijk export gewas, met een productie die inmiddels is voorbijgestreefd aan die van Brazilië.                   De cashew boom kan worden gekweekt in alle regio’s met een voldoende warm en vochtig klimaat, tussen 25° Noorderbreedte en 25° Zuiderbreedte. De grootste cashew boom ter wereld groeit in de Braziliaanse stad Parnamirim. Hij werd geplant in 1888 op het zandstrand van Parnamirim door een visser en in 2009 bestreek deze boom een oppervlakte 7.500 vierkante meter met een doorsnee van 500 meter. Per jaar produceert deze boom naar schatting 80.000 cashew appels. Nadat het fruit met de hand is geplukt wordt de noot van de vrucht gescheiden en in de zon gedroogd.

Verwerking van cashews:                                                                                                                                     Het verwijderen van de donkergroene buitenschil veroorzaakt bij het personeel regelmatig buitengewoon pijnlijke blaren en huiduitslag (vergelijkbaar met uitslag van poison ivy) vanwege de giftige olie die tussen de twee schillen zit. De buitenste schil wordt daarom liever verwijderd door de noten onder brandende houtblokken te leggen tot de giftige olie vlam vat (de rook kan schadelijk zijn voor de ogen en de huid), tegenwoordig worden ook moderne ovens gebruikt. Later wordt de binnen schil met de hand open gekraakt en worden de noten verwarmd om de huid te verwijderen. Door de giftige olie vereisen cashewnoten een uitgebreidere verwerking dan andere noten en daarom zijn ze over het algemeen iets duurder.

De meeste cashewnoten uit Afrika worden nog altijd onbewerkt naar India en Vietnam getransporteerd om ze van hun schillen te ontdoen en ze te verwerken tot de eetbare cashewnoot die in Europa of Noord Amerika verkocht wordt. Deze bewerkingen worden echter steeds vaker in het land van productie gedaan vanwege de gestegen transportkosten en als gevolg van de technologische vooruitgang in Afrika.

Hoeveel calorieën zitten erin een? Cashewnoot Handje (25 gram)                                                           1 handje cashewnoten, ongezouten bevat:                                                                                                 Energie=154 kcal                                                                                                                                                   Vet=12,2 g                                                                                                                                                           Verzadigd vet=2,2 g                                                                                                                                           Eiwit=5,3 g                                                                                                                                                 Koolhydraten=5,2 g                                                                                                                                             Vezels=1 g                                                                                                                                                           Zout=0,01 g