Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond.                                                                                                          Wat in het WIT staat zijn de kop teksten.                                                                                                         De  TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen.                                                                                                     De kleur GEEL staat altijd voor getallen.                                                                                                           De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal.                                             De rest van de kleuren is het verhaal zelf.

De geneeskracht van pecannoten:                                                                                                          Pecannoten komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika alwaar de indianen ver voordat de Europeanen kwamen zich te goed deden aan deze uitstekend smakende noot. De Amerikaanse presidenten George Washington en Thomas Jefferson hielden veel van deze noot. Washington had er altijd een paar op zak en Jefferson heeft hard gewerkt aan de cultivering van de pecannoten.     Als je de noot open maakt, lijkt ze vanuit de verte op een walnoot. Net als de walnoot is hij goed voor het brein wat het oog zeer logisch vindt want hij lijkt een beetje op een stel hersenen.     Zoals alle noten kunnen pecannoten vlees vervangen omdat ze veel eiwitten bevatten en een groot aantal fytonutriënten deel zijn. De pecannoten heeft extra voordelen omdat deze noot over geneeskrachtige eigenschappen beschikt die ziekten voorkomen en bestrijden.

De pecannoten zijn onder andere goed voor:                                                                                                 Het verkleinen van de kans op hartaandoeningen.                                                                                         Het verlagen van een te hoog cholesterolgehalte.                                                                                           Het verlaagt het risico op type 2 diabetes.                                                                                                       Het op gewicht blijven.                                                                                                                                     Het aanvullen van zinktekorten.                                                                                                                         Het verlaagt het risico op de vorming van galstenen.

Vitaminen en pecannoten:                                                                                                                                    Pecannoten bevatten in vergelijking tot andere noten relatief veel vitaminen. Het percentage vitamine E, gemeten volgens de standaardmethode van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is uitzonderlijk hoog. In een ons pecannoten zit maar liefst 163% van de (ADH) aan vitamine E. Bij dat indrukwekkende getal houdt de voedingswaarde geenszins op. Er bevindt zich in een ons pecannootjes nog eens 55% van de ADH aan thiamine of B1. Andere vitaminen die zich mogen verheugen door aanwezigheid in pecannoten zijn: pantotheenzuur of B5 (17% ADH), pyridoxine of B6 (16% ADH), riboflavine of B2 (10% ADH), niacine of B3 (7% ADH) en foliumzuur of B11 (6% ADH). De percentages voor vitamine A en C zijn allebei 2% van de ADH.

Mineralen pecannoten:                                                                                                                                         Moge de vitaminen waarden van deze delicieuze noot al opmerkelijk hoog bevonden worden dan kan dit nootje extra verbazen doordat het zich kan bogen op meer spectaculaire ADH-percentages als het gaat om mineralen. Van het gezonde mineraal mangaan zit in een onsje pecannootjes maar liefst 196% van de ADH. Een ander mineraal, koper, doet daar nog eens een schepje bovenop door 133% van de ADH te leveren. Het pecannootje mag zich verblijden in de wetenschap dat alle belangrijke mineralen in ruime hoeveelheid aanwezig zijn; Fosfor (40% ADH), zink (41% ADH), ijzer(32% ADH), magnesium (30% ADH) en kalium (9% ADH). Calcium en seleen zitten beide met 7% van de ADH in 100 gram pecannoten.

Ellagzuur in pecannoten:                                                                                                                                       In pecannoten zit ellagzuur, beta-caroteen, luteïne en zeaxanthine. Van het polyfenol ellagzuur is bekend dat het zich bindt aan carcinogenen, een andere naam voor kankerverwekkende stoffen. Ellagzuur zorgt ervoor dat carcinogenen worden uitgeschakeld. Deze stof zit onder andere ook in granaatappelwalnotengoji-bessenbramen en frambozen.  De andere fytonutriënten           versterken het kanker bestrijdende effect van ellagzuur doordat ze sterke antioxidantwerkingen hebben.

Wordt slimmer, eet pecannoten:                                                                                                         Pecannoten zijn goed voor het brein. Leeftijdsgerelateerde storingen in de hersenfuncties kunnen door het eten van pecannoten maar ook walnoten voorkomen worden. Omdat er steeds meer bewijzen opstapelen dat vetten uit noten de oxidatie van lipiden die voor neurodegeneratieve ziekten kunnen zorgen tegengaan, is de uitspraak gerechtvaardigd dat pecannoten goed zijn voor het op peil houden van de hersenfuncties, met name op latere leeftijd. Pecannoten behoren tot het krachtvoer voor het denkvermogen.

Hoge bloeddruk bestrijden met pecannoten:                                                                                       Pecannoten bestrijden hoge bloeddruk of hypertensie. Je moet ze dan wel eten samen met andere voedingsstoffen die hypertensie bestrijden. In Amerika kennen ze het DASH-dieet. DASH staat voor: Dietary Approaches to Stop Hypertension. Door gezond te eten kun je bepaalde ziekten het hoofd bieden. In een DASH-dieet passen 150 gram pecannoten per week    

Pecannoten tegen borstkanker:                                                                                                                         In pecannoten zit het onverzadigde vetzuur oliezuur, wat een gezonde vorm van vet is.                   Het komt onder andere in olijfolie voor. Wetenschappers weten inmiddels dat ziekten niet zomaar in de genen zitten. Genen hebben een aan en uit knop. Onderzoekers van de Noordwestelijke Universiteit in Chicago hebben uitgevonden dat oliezuren de genen waarvan vermoed wordt dat ze borstkanker triggeren in de uit stand zet. Het is wel zo dat de onderzoekers zelf de uitslagen voorlopig nog te prematuur vinden om er conclusies aan te verbinden. Dat komt omdat zulke gezondheidsclaims altijd moeten worden onderbouwd door meerdere wetenschappelijke onderzoeken.

Pecannoten tegen hartziekten:                                                                                                                        De meeste ziekten die met het hart te maken hebben zijn een gevolg van het dichtslibben van de bloedvaten wat vorming van een plaque-laag van geoxideerde cholesterol als oorzaak heeft. Pecannoten hebben de beschikking over de bijzondere eigenschap dat ze dit type cholesterol verlagen. Als deze smaakvolle noot samen wordt gegeten met andere ingrediënten die aderverkalking voorkomen dan is er een grotere kans dat men nooit te maken krijgt met hart- en vaatziekten. In pecannoten zit beta-sitosterol wat de aanwezigheid van geoxideerd cholesterol in het bloed verlaagt.

Pecannoten goed voor de prostaat:                                                                                                         Dezelfde beta-sitosterol die goed is voor het hart is ook goed voor een gezonde prostaat.                 Benigne prostaathyperplasie of 'BPH', goedaardige vergroting van de prostaat die veelal leidt tot plasproblemen, kan voorkomen worden door deze stof. Bovendien is er een andere reden waarom pecannoten goed zijn voor de prostaat. Er zit gamma-tocoferol, een vorm van vitamine E, in pecannoten. Onderzoekers aan de Purdue universiteit in West lafayette, Indiana, VS, hebben aangetoond dat deze vitamine de kans op het krijgen van prostaatkanker aanmerkelijk reduceert. Zelfs als iemand prostaatkanker heeft helpt gamma-tocoferol omdat deze vitamine de kankercellen doodt terwijl het de gezonde cellen met rust laat.

Pecannoten tegen obesitas:                                                                                                                               In de wereld heerst onder veel mensen de misvatting dat je van noten dik wordt. Het tegendeel is waar. Noten zijn juist een effectief middel om op gewicht te blijven. Wanneer mensen afvielen door 35% van hun vetten uit noten te halen dan was de kans bijzonder laag dat na het dieet mensen weer aankwamen, het bekende jojo effect. Doordat pecannoten zoveel voedingsstoffen bevatten en je er snel een vol gevoel van krijgt zijn deze noten een ideale oplossing in elk dieet.

Het eten van pecannoten:                                                                                                                           Pecannoten kunnen op verschillende manieren geconsumeerd worden. De noot kan zowel rauw als geroosterd gegeten worden als tussendoortje, maar ze zijn ook heerlijk bij een lekkere salade of door de yoghurt. Bekijk voor inspiratie ook onze recepten in de blog.

 

Eet tips pecannoten:                                                                                                                                              Als je de pecannoten wilt gebruiken om dieettechnische redenen in verband met de geneeskracht dan zijn daar een aantal mogelijkheden voor. Wanneer je ervan houdt om zelf koekjes, taart of brood te bakken dan is de pecannoot een leuke en lekkere aanvulling. Pecannoten passen goed in een groene salade. De pecannoot kun je kleiner maken en eventueel mengen met walnoten en tempen om het in plaats van gehakt toe te voegen aan een spaghetti bolognese a la végétarienne. Sommige mensen pureren de pecannoot om er een boterachtige substantie van te maken die men op brood smeert. Deze heerlijke noot kun je toevoegen aan een zelf gemaakte muesli of pap van havermout. Pecannoten komen uit het Land van de USA.

De pecannotenboom:                                                                                                                                         De hickory is een boom uit de familie van okkernoten. Hij kan wel 30 meter hoog worden met een spanwijdte van 30 meter en wordt soms meer dan 1000 jaar oud. De pecannoot boom heeft diepe, goed gedraineerde grond nodig en kan niet goed tegen droogte. Bij een gebrek aan regelmatige en voldoende regenval is irrigatie nodig. Ook kan hij slecht tegen harde wind(stoten). Veel verder dan 35 breedtegraden van de evenaar is vrijwel geen pecannoot productie mogelijk, omdat de kans op vorst in het voorjaar te hoog is en vanwege het te korte bloeiseizoen. Het duurt 6 tot 10 jaar voordat de hickory noten gaat geven, maar hij blijft dit vele jaren doen, tot wel 200 jaar lang.

Soorten pecannoten:                                                                                                                                           De meeste steenvruchten van de okkernotenfamilie hebben een dikke en harde dop en zijn moeilijk rendabel te verbouwen, behalve de pecannoot. De pecannoot heeft een vrij dunne bolster, die in vier delen open splijt als het zaad ontkiemt.

Pecannotenteelt:                                                                                                                                         Pecannoten zijn erg ontvankelijk voor ziektes, schimmels en insecten. Meer dan 180 verschillende soorten insecten en mijten kunnen in deze noten gevonden worden. Als de omstandigheden tijdens het bloeiseizoen niet ideaal zijn, bijvoorbeeld een tekort aan vocht in de grond, kan de binnenkant van de noot een pluizige substantie bevatten. Een goede irrigatie is dan ook essentieel voor een pecannoot plantage, een gebrek ervan kan de productie van een boom meer dan halveren. Per jaar kan de boom zo’n 75 kilo noten (met schil) produceren, al een veelvoud hiervan ook mogelijk als de omstandigheden perfect zijn.

De bomen werden tamelijk breed geplant, zo’n 20 tot 30 meter uit elkaar, wat neerkomt op 10 bomen per hectare. De laatste jaren is de trend om ze steeds dichter op elkaar te planten, wat meer snoeiwerk en stikstofbemesting vereist, maar op deze manier is de opbrengst per hectare wel hoger.

Verwerking van pecannoten:                                                                                                                           De oogst vindt van half oktober tot en met januari plaats. Als de noten rijp zijn barst de bolster open en vallen de noten op de grond, al worden ze soms een beetje geholpen door de boom met een machine te laten trillen of tegen de takken te slaan, waardoor de noten eerder vallen.               De pecannoot moeten binnen 48 uur geraapt worden om te voorkomen dat ze gaan schimmelen, hierna worden ze gedroogd tot het vochtpercentage is gedaald tot 8 a 10 procent voor verse noten of zelfs 3,5 tot 4,5 procent om ze langer te bewaren. Het drogen gebeurt door ze in jutezakken te bewaren in ruimtes waar de luchtvochtigheid gecontroleerd wordt en de temperatuur constant 38°C bedraagt. Na het drogen worden ze gesorteerd op formaat en vervolgens worden ze gekoeld opgeslagen voor transport. De kwaliteit van de pecannoten gaat snel achteruit nadat ze uit de boom gevallen zijn, dus het is belangrijk om het rapen, drogen en koelen zo snel mogelijk uit te voeren.                         

Hoeveel calorieën zitten erin? Pecannoten Handje van (25 gram)                                                             1 handje pecannoten, ongezouten bevat:                                                                                         Energie=175 kcal                                                                                                                                     Vet=17,5 g                                                                                                                                                         Verzadigd vet=1,5 g                                                                                                                                             Eiwit=2,3 g                                                                                                                                           Koolhydraten=1,5 g                                                                                                                                           Vezels=1,2 g                                                                                                                                                       Zout=0 g

Maak jouw eigen website met JouwWeb