Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Wat in het WIT staat zijn de kop teksten. De TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen. De kleur GEEL staat altijd voor getallen. De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal. De rest van de kleuren is het verhaal zelf.
Pinda's: Een pinda is eigenlijk geen noot, maar een peulvrucht. Daarom heb ik de Pinda het laatst gedaan in de rijtje. Een noot groeit namelijk aan een boom en aan peulvruchten, terwijl de pinda’s groeien aan planten onder de grond. Pinda’s bevatten een hoog percentage van de antioxidant vitamine E. Vitamine E helpt je celmembranen te beschermen tegen negatieve invloeden en verbetert daarnaast ook de bloedcirculatie.
Wat zit er eigenlijk in een pinda? Pinda's bevatten veel eiwitten. Pinda's bevatten veel vitamine B (B3 en B1). Pinda's bevatten de mineralen zink, fosfor en magnesium. Pinda's bevatten foliumzuur wat helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden. Pinda's bevatten veel vitamine E welke je lichaam tegen vrije radicalen helpt te beschermen.
Gebruik: Naturel pinda's kunnen zelf geroosterd of gebrand worden. Ook kun je er pindakaas van maken of het als tussendoortje uit de hand eten.
De geneeskracht van pinda's: Pinda´s zijn geen nootjes. Ze heten dan wel aardnoten, olienoten of in het Engels peanuts maar ze behoren tot de peulvruchten. Ze zijn onder andere familie van de kikkererwt. Pinda´s zijn de meest populaire snackgroente op aarde. Het is echter niet slechts een lekkernij; de olienoot beschilt over geneeskrachtige eigenschappen.
Voedingstoffen in pinda´s: Vitamine B3, B11 en E zitten relatief veel in de pinda. Ook bevatten pinda´s veel van het aminozuur tryptofaan. Er zit in de pinda veel van het mineraal mangaan. 90 Gram pinda´s zijn genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) mangaan. Verder zit er koper in. Mangaan en koper zijn de enige mineralen van betekenis in het pindaatje.
Pinda's, goed voor je hart: Pinda's bevatten zeer veel onverzadigd vetzuur dat goed is voor je hart. De gezonde onverzadigde vetten helpen mee om hart- en vaatziekten te voorkomen. Je hart houdt van pinda's. Pindakaas, pindasaus en de pinda zelf kan ervoor zorgen dat je hart in betere conditie is dan als je de pinda's zou laten staan. Gebruik overigens wel biologische pindakaas waar alleen pinda's en zout in zitten. In fabriekspindakaas zitten meelsoorten en suiker die op den duur juist ziektes veroorzaken. Biologische voeding is gezonder dan voeding van op winstbejag uit zijnde industrieën.
De anti-kankerwerking van pinda's: Daarnaast bevat een pinda veel resveratrol, wat een stof is met een anti-kankerwerking. Pinda's passen daarom goed in een dieet tegen kanker. Er zijn veel onderzoeken gedaan die uitwijzen dat kanker wordt tegen gegaan door het innemen van reservatrol. Er is zelfs een voedingssupplement op de markt met deze stof. Het meest gezond zijn pinda's met vliesjes. Deze worden nauwelijks nog in supermarkten verkocht. Je kunt wel voor vliespinda's terecht bij een biologische winkel, notenwinkels of sommige delicatesse winkels waar je zelf pindakaas kunt maken.
Pinda tegen galsteen: Pinda's eten helpen tegen het ontwikkelen van galstenen. Slechts twee eetlepels pinda's per dag verkleint de kans op het krijgen van galstenen met 25%, zo toonde een Amerikaans onderzoek aan. Bij het eten van een eetlepel pinda's krijg je ongeveer 14 pinda's naar binnen.
Boordevol antioxidanten: Pinda's barsten van de antioxidanten. In de pinda zit relatief meer antioxidanten dan in een appel. Er zit namelijk erg veel hydroxykaneelzuur in de pinda. Dat heeft een sterke antioxidantwerking. Deze stof gaat vrije radicalen te lijf. Vrije radicalen pogen voortdurend het lichaam op cel niveau aan te vallen en DNA-materiaal van cellen te vernietigen. Daardoor kunnen allerlei ziektes ontstaan waaronder kanker. Door producten met antioxidanten te eten wordt de kans op het krijgen van kanker aanmerkelijk verlaagd. Een Koreaans onderzoek dat 10 jaar duurde toonde aan dat regelmatig pinda's eten de kans op darmkanker bij vrouwen met 58% vermindert. Bij mannen verminderde de kans op darmkanker met 27%.
Pinda's om af te vallen: Sommige mensen mijden pinda's omdat je er dik van zou worden. Dat is een onterecht maar hardnekkig misverstand. Pinda's zorgen er zelfs voor dat je afvalt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat pinda's beslist niet dik makend zijn. Pinda's bevatten juist allerlei gezonde vetzuren die niet worden omgezet in energie. Overigens geldt dit vooral voor dop pinda's omdat je daarvan zeker weet dat ze niet gebakken zijn in olie. Ook is het zo dat je niet dagelijks enorme bergen met pinda's moet eten. Het effect om af te vallen helpt bij een eetlepels pinda's per dag eten. Er zijn wetenschappelijke bronnen die dit feit onderschrijven maar velen staren blind op het woord vet. Suiker, wat zich altijd omzet in lichaamsvet, is dé grote dik maker. Vet uit vlees en melk, daar word je ook dik van. Plantaardige vetten zijn over het algemeen niet dik makend. Dit geldt dan overigens weer niet voor de tegenwoordige tot transvetten gereduceerde fabrieksproducten als maisolie en zonnebloemolie; dat zijn wel grote dik makers. Olie als olijfolie(extra vergine) is géén dik maker. Dat geldt ook voor biologische olie op basis van walnoot, amandel, pinda, en sesamzaad.
10 Eet tips voor pinda´s: Hoe geef je de pinda een vaste plek in je dagelijks menu? Door veel te combineren en talloze manieren te vinden om de pinda aan je eten toe te voegen. Als je aardappels of zilvervliesrijst bakt, kun je er makkelijk een eetlepel pinda's doorheen bakken. Dat is een lekkere aardappelvariatie. Pinda's zijn heerlijk, gezond en goedkoop!
Lees hieronder 10 andere manieren om de pinda op te eten:
1-Maak zelf pindasaus van gehakte pinda's of pindakaas met kokosolie en hete pepers. 2-Doe een eetlepel pindakaas in een groenten smoothie. 3-Eet elke dag en bruine boterham met pindakaas, doe er hagelslag bij omdat dit extra lekker is. 4-Eet eens een boterham met pindakaas en honing, heerlijk en gezond. 5-Eet altijd satésaus bij de rijst. 6-Eet pinda's als snack 's avonds terwijl je een boek leest of voor de open haard zit. 7-Neem een zakje pinda's mee voor als je in de trein zit. 8-Bak eens zilvervliesrijst met een uitje, wat prei, ketjap en twee eetlepels pindakaas. 9-Gebruik alleen biologische pindakaas, pinda-olie of maal je pinda's zelf bij een delicatesse winkel. 10-Doe pindakaas op een hete, geroosterde boterham; het gaat heerlijk smelten.
Waarom moet je noten niet met pinda's vergelijken als je wilt afvallen: Dit komt misschien als een verrassing maar pinda’s zijn helemaal geen noten. Ze smaken wel een beetje als noten en hun vorm is ook behoorlijk nootachtig, maar toch mag je ze niet verwarren met echte noten. Zeker wanneer je probeert af te vallen door het eten van noten.
Pinda’s zijn peulvruchten: Pinda’s zijn peulvruchten, net als erwten, linze, sojabonen en snijbonen. Pinda’s worden meestal niet rauw gegeten, maar geroosterd en gezout. Pindakaas is in ons westerse dieet ook vaak aanwezig. De pinda is een bijzonder populair product in Nederland, de Verenigde Staten en sommige delen van Azië. Pinda’s zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. In die zin zijn ze dus net zo gezond als echte noten, maar er zijn ook dingen die pinda’s tot een minder aantrekkelijk product maken als je af wilt vallen dan walnoten, amandelen, cashewnoten en hazelnoten. Pinda’s bevatten meer koolhydraten
In de eerste plaats bevatten pinda’s heel wat meer koolhydraten dan de echte noten. Dat is slecht nieuws voor iedereen die wilt afvallen, want met een dieet dat rijk is aan koolhydraten, wordt afvallen erg moeilijk. De koolhydraten zorgen er namelijk voor dat je lichaam het hormoon insuline produceert, waardoor je de suikers in je bloedstroom gaat opslaan als reserve energie onder de vorm van glycogeen en vetweefsel. Wil je afvallen, dan moet je dat vermijden en dus zo min mogelijk koolhydraten eten. Om die reden is het dus beter om echte noten te eten, want die bevatten alle gezonde stoffen van pinda’s, maar veel minder koolhydraten.
Zoute snacks: Een tweede reden waarom je moet opletten met het eten van pinda’s, is dat ze vaak niet in hun natuurlijke vorm verkocht worden, maar als geroosterde en gezouten snacks. Zelfs zonder pinda’s is het al zo dat de meeste mensen te veel zout eten. Wanneer je je dieet dus gaat verrijken met zoute pinda’s, dan moet je oppassen dat je niet teveel zout binnenkrijgt. Die gevolgen kunnen best ernstig zijn: een verhoogde zoutconcentratie in je lichaam zorgt ervoor dat je lichaam meer water bijhoudt, en dat zorgt dan weer voor een verhoogde bloeddruk. Als je niet hoeft af te vallen mag je deze opmerkingen over pinda’s met een korreltje zout nemen. Pinda’s kunnen namelijk best gezond zijn wanneer je op je zoutinname let en geen koolhydraatarm dieet volgt. Ze zijn een uitstekende bron van gezonde vetten, proteïnen, vitaminen en mineralen. Let wel op wanneer je gerechten klaarmaakt met pinda’s voor je gasten, want een pinda-allergie kan erg agressief zijn.
Naturel pinda’s (Raw) kopen?: denotenkoerier.nl heeft gepelde en geblancheerde pinda`s afkomstig uit de USA. De gepelde pinda's worden gereinigd en geblancheerd, zodat ze goed schoon zijn voordat ze gegeten worden. Naturel pinda's bevatten ten opzichte van de gebrande variant nog alle voedingsstoffen zoals vitamine E. Ze bevatten ook veel vitamine en mineralen.
Pinda’s aan plant: Pinda’s zijn de peulzaden van de pindaplant, en zijn dus botanisch gezien eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden ze vaak als noten beschouwd, omdat ze op een vergelijkbare wijze worden gegeten. Er zijn verschillende pinda rassen, die allemaal eetbaar zijn.
De pindaplant is een eenjarige plant waarvan de peulvrucht onder de grond rijpt en ontkiemt. Van oorsprong komt de pindaplant uit Zuid-Amerika, en de Spaanse handelsreizigers zouden deze over de hele wereld verspreid hebben. In tegenstelling tot andere “luxe” noten als amandelen, Cashewnoot, pecannoten of pistaches, zijn pinda’s een stuk betaalbaarder, maar ze bieden wel vergelijkbare gezondheid-voordelen. Pinda’s zitten in een bruin vliesje in een zachte schil en zijn niet heel lang te bewaren, omdat ze veel vetter dan de zaden van andere peulvruchten, en dit vet zorgt ervoor dat ze snel ranzig worden. Ze worden meestal na het pellen en blancheren gebrand en gezouten, om te worden gegeten als snack, maar ze kunnen ook een heerlijke smaak toevoegen aan gerechten, waarvan de pindakaas, satésaus en de pindasoep misschien wel de bekendste zijn.
Er zijn meer mensen gevoelig voor pinda’s dan voor andere noten, en een pinda-allergie komt veel vaker voor dan een notenallergie.
Hoeveel calorieën zitten erin? ongezouten pinda’s eetlepel (20 gram) 1 eetlepel pinda's, ongezouten bevat: Energie=126 kcal Vet=10,3 g Verzadigd vet=1,5 g Eiwit=5 g Koolhydraten=2,6 g Vezels=1,4 g Zout=0 g
Maak jouw eigen website met JouwWeb