Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Wat in het WIT staat zijn de kop teksten. De TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen. De kleur GEEL staat altijd voor getallen. De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal. De rest van de kleuren is het verhaal zelf.
Waarom is Ananas zo Gezond? Ananas is een tropische vrucht dat bij de meeste mensen erg geliefd is. Het gele, sappige vruchtvlees is lekker zoet! Ananas is een heerlijk fruit, dat op verschillende manieren te bereiden is en past bij vele gerechten. Voor de meeste mensen is dit al genoeg reden om ananas te eten. Twijfel je nog? Als wij je nu zeggen dat ananas erg gezond is? Dan zeg je waarschijnlijk: maar waarom is ananas gezond dan? Dat zullen wij je vertellen…
10 gezonde redenen om ananas te eten: Om de vraag “waarom is ananas gezond?” te beantwoorden hebben wij wat dieper in de ananas gekeken. Uit vele onderzoeken blijkt dat het bepaalde vitamines, mineralen en voedingstoffen zijn die de ananas zo gezond maken. Om je een goed idee te geven, hebben we hieronder een top 10 neergezet van redenen waarom de ananas gezond is!
(01) Ananas versterkt het immuunsysteem: Verse ananas zit boordevol vitamine C. Deze vitamine versterkt het immuunsysteem, het bindweefsel, help bij verkoudheid en tegen infecties, en versnelt de wondgenezing. Vitamine C is dus erg belangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. We kunnen vitamine C absoluut niet missen! In ananas profiteer je het meest van vitamine C als je hem rauw eet.
(02) Ananas werkt ontstekingsremmend: De ananas zit vol met een ontstekingsremmend enzym: bromelaïne. Het enzym bromelaïne helpt tegen weefsel zwelling van bijvoorbeeld artrose, bronchitis, spataderen, reumatoïde artritis, verstuiking en verrekking. Bromelaïne werkt ook nog eens pijnstillend; goede reden om extra ananas te eten wanneer je last hebt van ontstekingen! Bromelaïne heeft nog een goede eigenschap: het kan reizigersdiarree verlichten. Bromelaïne verjaagt namelijk de bacterie Escherichia coli (vaak E. coli genoemd) die voor reizigersdiarree verantwoordelijk is.
(03) Ananas verkleint de kans op beroertes en hartinfarcten: Het enzym bromelaïne komt veel in ananas voor. Naast zijn ontstekingsremmende werking heeft bromelaïne nog een goede eigenschap. Dit belangrijke enzym vermindert bloedstolsels in het bloed waardoor de kans op hartinfarcten en beroertes verkleind worden.
(04) Ananas versterkt de botten: Mangaan is een spoorelement dat in ananas aanwezig is. Mangaan werkt vooral als een co-enzym. Een co-enzym is een onderdeel dat nodig is voor andere enzymen om hun werk te kunnen doen. Mangaan is noodzakelijk om sterke botten en kraakbeen te behouden. Hoewel mangaan in het lichaam in heel kleine hoeveelheden voorkomt, is dit spoorelement toch niet onmisbaar. Mangaan is het meest te vinden in de botten, lever, nieren en in de
(05) Ananas zorgt voor een goede spijsvertering: Ananas bevat oplosbare vezels. Oplosbare vezels zorgen voor een goede spijsvertering en kunnen ook helpen bij diarree. In de darmen worden voedingsvezels bewerkt door bacteriën. De stoffen die tijdens dit bewerkingsproces vrijkomen, zorgen ervoor dat de ontlasting soepel en blijft. In geval van diarree zorgen deze stoffen juist dat de ontlasting niet te dun wordt.
(06) Ananas helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden: De oplosbare vezels die ananas bevat, heeft naast een goede spijsvertering nog meer voordelen. Pectineis zo’n oplosbaar vezel. Pectine helpt bij het verlagen van een hoog cholesterolgehalte. Pectine zorgt er ook voor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Vooral voor mensen met suikerziekte is dit voordeel van groot belang. Pectine komt alleen vrij als je de ananas eerst verhit voordat je hem opeet.
(07) Ananas verlaagt de cholesterolspiegel: In ananas komen plantenstroleen voor. Deze stof zorgt ervoor dat het slechte cholesterol minder vanuit de darmen wordt opgenomen. Hierdoor kan het cholesterolgehalte verlaagd worden wanneer je regelmatig ananas eet. Door het verlagen van het cholesterolgehalte, wordt de kans op hart- en vaatziekte ook kleiner.
(08) Ananas helpt bloedarmoede voorkomen: In ananas zit veel van het mineraal ijzer. IJzer zorgt voor de transport van zuurstof in het bloed. Een onmisbaar mineraal voor het lichaam! IJzer bestaat in 2 vormen: heemijzer (komt voor in vlees en vis) ennon-heemijzer (komt voor in plantaardige voedingsmiddelen). In ananas komt het plantaardige non-heemijzer voor.
(09) Ananas remt kanker: Ananas is rijk aan ferulazuur. Ferulazuur is een sterk antioxidant dat bepaalde kankerverwekkende stoffen onschadelijk kan maken. Ferulazuur voorkomt ook schade aan DNA dat veroorzaakt is door UV-licht (zonlicht).
(10) Ananas geeft ons energie: Dankzij de aanwezigheid van thiamine (vitamine B1) geeft ananas ons energie. Thiamine zorgt voor de verbranding van koolhydraten waardoor we energie krijgen. Verder speelt deze vitamine een belangrijke rol in het zenuwstelsel. Deze 10 gezonde redenen gelden voor de meeste mensen, maar helaas is er ook een heel klein percentage mensen die allergie hebben voor Ananas. Deze mensen kunnen dus beter geen ananas eten.
Voedingswaarde ananas: Ananas smaakt heel lekker en gelukkig is ananas heel gezond als tussendoortje met weinig kilocalorieën. Een portie van 100 gram bevat slechts 55 kilocalorieën. Verder bevat ananas veel vitaminen en mineralen.
Mineralen: De mineralen die in ananas zitten zijn: kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink en fosfor. Van deze mineralen komen magnesium en kalium het meest voor in de ananas. Bij een portie van 100 gram ananas, heb je al gauw meer dan 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam dat nodig is voor de bot op bouw, maar ook bij de energiestofwisseling, overdracht van zenuwprikkels en de werking van andere enzymen. Kalium is belangrijk om de vochthuishouding in balans te houden, de regeling van de bloeddruk, spierwerking en de hartslag.
Vitamines: De vitamines die in ananas zitten zijn: vitamine B1 (thiamine), vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B11, vitamine C en vitamine E. Van deze vitaminen komt vitamine C het meest voor. Bij een portie van 100 gram, heb je al ruim 35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Vitamine B1 en B6 zijn in een portie van 100 gram al ruim 6% aanwezig. Vitamine C is speelt een heel belangrijke rol bij het immuunsysteem. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van ons lichaam. Vitamine B6 zorgt voor een goede stofwisseling.
Verse ananas of ananas in blik: Verse ananas is lekker, maar niet altijd beschikbaar en ook niet altijd even handig. Ananas uit blik is een geconserveerde ananas die je heel lang kunt bewaren en eentje die altijd beschikbaar is. Verse ananas is altijd de beste keus, maar ananas uit blik is een goed alternatief. Gelukkig verdwijnen niet alle goede voedingswaarde tijdens het conserveren van de ananas. Ananas in blik is een goed alternatief mocht verse ananas niet verkrijgbaar zijn en bijna net zo gezond.
Aantal kilocalorieën: Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om verse ananas te kopen, koop dan ananas uit blik dat in water of op eigen sap is geconserveerd. Ananas in siroop bevat bijna het dubbele aantal kilocalorieën dan de verse variant en ook meer kilocalorieën dan ananas in water. Ananas in siroop bevat ook veel meer toegevoegde suikers dan de andere varianten en is dan ook veel minder gezond.
Verschil in andere vitamines: Verse ananas bevat meer vitamine C en minder suiker dan ananas in blik. Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan vitamine B1 ten opzichte van verse ananas. Bij het conserveren van ananas, wordt hitte gebruikt waardoor er helaas veel van de goede enzymen verloren gaan. Gelukkig blijven er in ingeblikte ananas de meeste voedingsstoffen gewoon behouden.
Ananas Gezond? Ananas is dus heel erg gezond. De top 10 redenen hebben dat wel aangetoond. Nu is het dus zaak om ananas in je eetpatroon in te bouwen en dat kan op verschillende manieren. Uiteraard verdient verse ananas de voorkeur, maar ananas uit blik is ook prima! Als jij je nu afvraagt hoe je ananas het beste kunt bereiden, dan kan je dat hier lezen.
Verse Ananas Bereiden: Ananas bereiden kan op verschillende manieren. Eerst moet je natuurlijk een verse ananas schillen of snijden voordat je deze kunt gebruiken in gerechten. Nadat je dat gedaan hebt zijn er verschillende manieren om ananas te verwerken in gerechten. De meest gebruikelijke manieren zijn het bakken, grillen of pureren van ananas.
Ananas bakken: Warme, gebakken ananas is gemakkelijk te maken, en het past bijna overal bij. Gebakken ananas is heerlijk als bij gerechtje. Ananas bakken doe je door wat olijfolie in een koekenpan te verhitten. Als de pan heet genoeg is, leg je de stukken ananas in de pan en bak je ze aan beide kanten in een paar minuten goudbruin. Let op! Ananassen bakken erg snel aan!
Ananas grillen: Ananas grillen is het lekkerst op de barbecue. Smeer de stukken in met olijfolie, anders blijven ze aan het rooster plakken. Ananas grillen op de barbecue hoeft maar een paar minuten. Ananas krijgt door het grillen een extra zoete smaak. Wil je de ananas nog zoeter? Dan kan je hem bestrooien met suiker voordat je de ananas op de gril legt.
Ananas pureren: Ananas kan je pureren in een blender voor heerlijke smoothies. Bij de ananaspuree kan je bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt en wat honing doen.
Koude Ananas: Ananas kan natuurlijk ook gewoon koud, vers van de vrucht, gegeten worden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de ananas te snijden of te schillen. Dit kan in plakken, stukjes of leuke blokjes. Heerlijk in een fruitsalade.
Toepassingen van de ananas in gerechten: Ananas past door zijn zoete smaak bij vele gerechten. Vis, vlees, gevogelte of salades, het kan allemaal!
Gebakken ananas met honing en tijm. Soms heb je zin in fruit bij je avond eten maar wil je het net even wat anders. De ananas aan te bakken met wat honing en tijm. Gebakken ananas is een heerlijk bijgerecht met een smakelijke twist.
Ingrediënten: Verse ananas. Honing. Tijm.
Snijd de ananas in kleine stukjes en stop ze in een bakje. Giet er wat honing en tijm overheen en zorg dat het goed gemengd is. Bak vervolgens de ananas aan in een pannetje (giet er eventueel nog wat meer honing bij) en wacht tot de ananasstukjes zachter en wat donkerder geel worden.
Ananas bewaren op kamertemperatuur: Verse ananas bewaren kan je het best doen op kamertemperatuur. Als je ananas langer wilt bewaren, kan je de ananas bewaren in de koelkast, invriezen of drogen. Natuurlijk moet je dan wel eerst de ananas snijden of schillen. Ananas is slechts kort houdbaar. Dit komt doordat ananas rijp, of bijna rijp geoogst wordt. Ananas op kamertemperatuur moet binnen 2 of 3 dagen na aankoop opgemaakt worden. De beste manier om ananas op kamertemperatuur te bewaren is op zijn kop! Eerst verwijder je de kroon van de ananas en dan kan je hem gemakkelijk omgekeerd neerzetten. Klinkt raar, maar dit komt de smaak van de ananas echt ten goede! Het zoete sap van de ananas zit namelijk, door het lange transport, allemaal onder in de ananas. Door de ananas op zijn kop neer te zetten, vloeit het zoete sap weer door de hele ananas.
Ananas uit blik: Kan het beste op een droge, koele plek bewaard blijven. Ongeopend blijft ananas uit blik wel tot 1 jaar goed.
Ananas bewaren in de koelkast: Een aangesneden ananas, kan je het best bewaren in de koelkast. De beste manier om ananas in de koelkast te bewaren, is om de ananas eerst in kleinere stukken te snijden. De stukken ananas kunnen dan in een luchtdicht bewaar bakje gedaan worden en in de koelkast gezet worden. De stukken ananas is ongeveer 4 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Verse ananas uit de koelkast is het lekkerst wanneer je hem eerst weer op kamertemperatuur laat komen. Een onaangebroken ananas kan beter niet in de koelkast bewaard worden. Ananas kan net als de meeste exotische vruchten en groenten niet goed tegen kou. Als je de ananas te koud bewaart, kan er lage temperatuurbederf optreden. De ananas zal dan van binnenuit gaan rotten. Overgebleven ananas uit blik moet in de koelkast bewaard blijven. Doe de overgebleven ananas, samen met het sap in een luchtdicht bewaar bakje in de koelkast. De ananas blijft ongeveer nog 1 week houdbaar. Ananas is snel bederfelijk, dus houd de houdbaarheid altijd goed in de gaten!
Ananas invriezen: Ananas kan prima ingevroren worden. Snij eerst de ananas in kleine stukken. Pak een schone snijplank of iets anders dat plat is en in de diepvries kan. Leg dan een stuk bakpapier op de snijplank. De ananasstukken kunnen op de snijplank gelegd worden. Zorg ervoor dat de stukken ananas elkaar niet aanraken. Vervolgens kan de snijplank met ananas stukken in de diepvries gelegd worden. De volgende dag zullen de stukken ananas bevroren zijn en kan je alle stukken samen in een diepvrieszak doen. De stukjes zullen nu niet meer aan elkaar vast vriezen.
Is de ananas giftig? Veel mensen zijn bang dat een ananas giftige stoffen bevat en dat je hier erg voor moet oppassen. De angst om de giftigheid van een ananas is helemaal niet nodig, want er zitten geen giftige stoffen in een ananas. Een ananas kan mensen niet ziek kan maken!
Wanneer is een ananas niet gezond? We weten nu dat een ananas totaal niet giftig is, maar dat betekent niet dat je niet moet opletten bij het eten van een ananas.
Bladeren van de ananasplant: De bladeren van de ananasplant zijn niet eetbaar. Het is het sap in de bladeren die de bladeren oneetbaar maakt. Hoewel de ananasbladeren verder niet giftig zijn, kunnen ananastelers wel een beetje last krijgen van hun vingers krijgen bij het telen van ananassen.
Te veel ananas eten: Te veel ananas eten is natuurlijk niet goed, maar dat is met alles waar ‘te’ voor staat! Wanneer ananas in extreme hoeveelheden rauw gegeten wordt, kunnen er soms reacties optreden. Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden. Gelukkig sul je bij het eten van 1 ananas geen last hebben van reacties! Dus smullen maar!
Te veel ananasharten eten: Meestal wordt het binnenste harde hart van een ananas niet gegeten. De smaak van het hart is niet zo lekker en erg hard. Gelukkig is het hart van de ananas niet giftig, maar eet er niet te veel van! Een te veel aan ananasharten kan een soort van vezelbal (bezoar) in de maag veroorzaken en daar ben je niet blij mee!
Onrijpe ananas: Een ananas die onrijp is, kan je niet eten. Onrijpe ananassen zorgen voor een zere, gevoelige keel, ze zorgen ervoor dat je moet braken en werken sterk laxerend. In Nederland kan je bijna niet aan echt onrijpe ananas komen, ze liggen namelijk altijd rijp of bijna rijp in de winkel. Mocht je toch een onrijpe ananas treffen, dan kan je hem sneller later rijpen door de ananas op een fruitschaal naast ander rijp fruit te leggen.
Ananas Allergie: Voor de meeste mensen zijn ananassen erg gezond, maar bij een kleine groep mensen komt er ananas allergie voor. Bij een ananas allergie dient ananas vermeden te worden. Bij een ananas allergie reageert het immuunsysteem erg heftig op een bepaald soort eiwit (allergeen). Het is dan ook het best dat deze groep mensen het allergeen waarvoor zij allergisch zijn, vermijden.
Symptomen ananas allergie: Bij veel allergieën krijgen mensen ongeveer dezelfde lichaamsreacties. Het hangt erg af van de mate van de allergie hoe sterk de allergie-reactie is. Ook kan een allergie-reactie verschillen van persoon tot persoon. In het ergste geval reageert het hele lichaam op het allergeen en moet er direct medische hulp gegeven worden. Bij twijfel, raadpleeg dan altijd de huisarts.
Hoeveel calorieën zitten erin een? Per schijf 100 gram
1 schijf ananas bevat: Energie=57 kcal Vet=0,1 g Verzadigd vet=0 g Eiwit=0,5 g Koolhydraten=12 g Vezels=1,6 g Zout=0 g
Maak jouw eigen website met JouwWeb