Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Wat in het WIT staat zijn de kop teksten. De TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen. De kleur GEEL staat altijd voor getallen. De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal. De rest van de kleuren is het verhaal zelf.
Amandelen. 5 redenen om amandelen te eten als je geeft om je lichaam. Amandelen zijn de eetbare zaden van de amandelboom. Ze komen van nature voor in het Midden-Oosten, maar ze worden tegenwoordig op veel plaatsen ter wereld verbouwd. Amandelen hebben al lang de reputatie erg gezond te zijn, ondanks hun hoge vetgehalte. In dit artikel lees je nog vijf redenen waarom je er goed aan doet regelmatig amandelen te eten, zeker wanneer je een gezond en slank lichaam wilt.
(1) Amandelen leveren een enorme hoeveelheid voedingsstoffen. Noten en zaden hebben één ding gemeen: ze zitten allemaal boordevol energie en goede voedingsstoffen. Dat is ook logisch, want één zaadje moet al het materiaal bevatten om tot een kleine boom uit te groeien voordat de plant zijn energie van de zon kan halen. Amandelen zijn rijk aan vezels, eiwitten, vetten, vitamine E, mangaan, magnesium, koper, vitamine B12 en fosfor, maar arm aan koolhydraten en calorieën. Bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten zoals magnesium, fosfor en vitamine B die een rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, kanker, en vertragen het verouderingsproces. Bevat ook magnesium wat zorgt voor sterkere botten.
(2) Amandelen zitten boordevol antioxidanten. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, die het onvermijdelijke gevolg is van natuurlijke processen in je lichaam en schade kan toebrengen aan je cellen en je DNA. Oxidatieve stress wordt vaak aangehaald als een oorzaak voor veel ouderdomsziekten, en de antioxidanten uit amandelen kunnen je daar dus tegen beschermen. Onderzoek heeft al meerdere malen aangetoond dat mensen die regelmatig amandelen eten een lager niveau van oxidatieve stress hebben. Let wel op, want blanke amandelen, waarvan de buitenste bruine laag is verwijderd, bevatten veel minder van die antioxidanten. Dat komt omdat de meeste antioxidanten zich in die bruine schil bevinden.
(3) Amandelen helpen je bij het regelen van je bloedsuikerspiegel. Noten zijn over het algemeen rijk aan eiwitten, gezonde vetten en vezels, terwijl ze arm zijn aan koolhydraten. Amandelen vormen daarop geen uitzondering, en dat maakt ze tot een uitstekende tool om de suiker-concentraties in je bloed te stabiliseren. Vooral voor mensen met diabetes is dit interessant, maar ook mensen die gewoon proberen om gezond te leven of enkele kilo’s te verliezen, halen zonder twijfel hun voordeel uit een stabiele bloedsuikerspiegel. Bovendien bevatten amandelen erg veel magnesium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt in verschillende processen die je bloedsuikerspiegel reguleren.
(4) Magnesium is ook goed voor je bloeddruk. De voordelen van het hoge magnesiumgehalte in amandelen beperken zich niet tot een stabiele bloedsuikerspiegel, want ook je bloeddruk wordt uitstekend geregeld door magnesium. Een hoge bloeddruk is één van de belangrijkste oorzaken van hartaanvallen, beroertes en acuut lever falen. Een tekort aan magnesium wordt door verschillende studies gelinkt aan een te hoge bloeddruk, onafhankelijk van je gewicht. Het eten van extra magnesium is een efficiënte manier om een te hoge bloeddruk te behandelen.
(5) Amandelen verlagen je slechte cholesterol. Slechte cholesterol, in de vorm van LDL lipoproteïnes, zijn een gekende oorzaak van hart en vaatziektes. Wat je eet heeft een grote invloed op de LDL-concentraties in je lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat amandelen een efficiënte manier zijn om je slechte cholesterol te verminderen. Amandelen hebben geen invloed op de concentratie goede cholesterol. Bovendien verhinderen amandelen eveneens de oxidatie van slechte cholesterol, wat een gevaarlijk verschijnsel is dat aan de basis ligt van veel hartproblemen. Al met al genoeg redenen om regelmatig een handje amandelen aan je eetpatroon toe te voegen!
Hoe kan je amandelspijs maken: voor circa 5 personen. Het recept voor amandelspijs, is de basis voor de vulling van banket, gevulde koeken of gevulde speculaas. Ingrediënten: 200 gram gemalen amandelen. 200 gram fijne kristalsuiker. 1 ei. & 1/2 citroen.
Bereiden: (1) Rasp de schil van de citroen. (2) Klop het ei los. (3) Meng de gemalen amandelen met de suiker. (4) Roer het ei en de geraspte schil van de citroen erdoorheen. (5) Doe in een plastic zak en leg in de koelkast. laat als je er van af kan blijven, minstens 1 week
Zo groeien Amandelen. De gekke groene amandelvruchten beginnen vroeg in de zomer te groeien aan prachtige amandelbomen; de vruchten beginnen zich in juli open te splijten. In augustus is -ie zo ver open dat de amandelnoot uitdroogt en geoogst kan worden.
Amandelboom. De amandelboom is een sierlijke, middelgrote boom, die sterk lijkt op de perzik, pruim en abrikoos. De amandelvrucht is vergelijkbaar met een perzik, en bestaat uit een eetbare zaad of pit, een schil en een buitenste romp. Eenmaal volgroeid splitst de romp open. Wanneer deze gedroogd is, is deze gemakkelijk gescheiden van de schil. Het belangrijkste verschil tussen een perzik en een amandel is dat het zoete, weelderige buitenste vruchtvlees van de perzik wordt gegeten terwijl de pit met het zaad erin wordt weggegooid, terwijl van een amandel juist de pit wordt gegeten, terwijl het dunne, vezelige buitenste vruchtvlees wordt weggegooid.
Een amandelboom kan groeien tot een hoogte van 7 tot 10 meter. Het hout is harder dan dat van de perzikboom. Ook leeft een amandelboom langer dan een perzikboom. De randen van de bladeren zijn fijn getand. De amandelboom heeft een mild, mediterraan type klimaat nodig om te bloeien. Het eindproduct is een noot die een harde, dikke schil heeft, en een lage verhouding van eetbare noot tot schil.
Soorten amandelen. Er zijn twee basistypen van amandelen: zoet en bitter, met een aantal tussenliggende soorten. De zoete amandel wordt gekweekt voor de eetbare noten. Bittere amandelen worden geteeld voor hun bittere amandelolie, die wordt gebruikt als een smaakstof en als ingrediënt in cosmetica. Terwijl de zoete exemplaren voedzaam en gezond zijn, kunnen rauwe bittere amandelen een cyanide vergiftiging veroorzaken als ze worden ingeslikt. Ze kunnen hoofdpijn, duizeligheid, spiersamentrekkingen, ademhalingsstoornissen en zelfs de dood veroorzaken. De hoeveelheid bittere amandelen die veilig gegeten kan worden hangt af van het lichaamsgewicht, een volwassene kan tussen de 10 en 15 stuks eten, kinderen minder. Gelukkig zorgt hun bittere smaak ervoor dat de kans klein is dat een dodelijke dosis wordt geconsumeerd. Hoe bitterder de smaak, hoe giftiger de amandel.
Naast de gekweekte amandel zijn er meer dan dertig wilde of kleinere soorten. Van alle Europese varianten is de Jordan een van de bekendste rassen. Deze naam is waarschijnlijk een verbastering van het Franse jardin, wat tuin betekent. Er zijn weer andere, superieure amandelvarianten ontwikkeld in Californië. De belangrijkste daarvan is de Nonpareil, die goed is voor 50% van de totale Californische productie. Deze noot heeft een flinterdunne en zachte schil. Andere bekende amandelrassen zijn: Mission, Merced, Carmel, Ne Plus Ultra, Thompson en Peerless.
Amandelteelt. Omdat de bloemen van de meeste amandelvariëteiten niet zichzelf kunnen bestuiven, is het nodig om twee of meer wederzijds compatibele variëteiten die op ongeveer hetzelfde tijdstip bloeien door elkaar te planten voor een succesvolle bestuiving en bevruchting. De kleverige, zware pollen worden voornamelijk overgedragen door bijen, die in februari de boomgaarden in gestuurd worden, als de amandelbomen beginnen te bloeien. De honingbij is van essentieel belang voor de productie van amandelen. Net als de hazelnoot is de amandel moeilijk is te enten en wordt het ras niet afhankelijk van de geplante noot, dus worden amandelen voortgeplant door verschillende technieken, zoals het enten van de meest wenselijke variëteiten op een stevige onderstam. Amandelbomen worden op een plantage zo’n 8-10 meter uit elkaar geplant. Takken worden geleid en gesnoeid, om verdringing en concurrentie te voorkomen, en om ruimte te laten voor mechanische apparatuur die onder de takken door moet kunnen.
Het duurt drie tot vier jaar tot een amandelboom fruit gaat produceren, en dan nog drie tot vier jaar om het stadium van volwaardige productie te bereiken. Het bemesten amandelbomen met stikstof is uiterst effectief.
Verwerking van amandelen. Als de amandelvrucht volwassen wordt, begint zijn bolster open te splijten. Meestal worden de noten mechanisch geoogst: een mechanische klopper schudt de bomen, waardoor de noten op de grond vallen. Veegmachines verzamelen de noten, waarna ze worden vervoerd naar schilmachines om de leerachtige bolster te verwijderen. Deze bolsters worden gebruikt als veevoer. De noten worden daarna gedroogd, tot een vochtgehalte van minder dan 8%. Voor langdurige opslag, moeten de noten worden gerookt en bewaard worden bij temperaturen onder 5° C, om worminfecties te voorkomen. De amandelen worden vervolgens afgeleverd bij een verpakkingsbedrijf om te worden gedopt, verwerkt en verpakt.
In het verwerkingsbedrijf worden de noten machinaal gekraakt, waarbij de pitten worden gescheiden van de schillen. De schillen worden weggeblazen en worden gebruikt bij de vervaardiging van houtskool briketten, of als ruwvoer voor vee. Ook worden de schillen verstookt als biobrandstof om elektriciteit te produceren. De amandelpitten worden vervolgens gesorteerd. Gebroken, verkleurde of beschadigde exemplaren worden gebruikt voor andere toepassingen, terwijl de topkwaliteit pitten worden gereinigd, door een elektrisch oog gesorteerd op grootte, en tenslotte met de hand gecontroleerd. Kleinere amandelen worden gebruikt bij de vervaardiging van chocoladerepen, terwijl de grotere als borrelnoot eindigen, al dan niet geroosterd.
Gepelde amandelen worden onderscheiden op ras, formaat en bewerking (naturel, geblancheerd, gebrand). 98% van de amandeloogst wordt gepeld verkocht, terwijl slechts 2% wordt verkocht in de schil. Naturel zijn ze uit hun schil, maar hebben ze nog steeds hun bruine vlies en van geblancheerde amandelen is zowel de schil als de vlies verwijderd.
Hoeveel calorieën zitten erin een?
1 handje 25 gram amandelen, ongezouten bevat: Energie=165 kcal Vet=14 g Verzadigd vet=0,9 g Eiwit=5,4 g Koolhydraten=3,5 g Vezels=1,8 g Zout=0 g
Maak jouw eigen website met JouwWeb