Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Wat in het WIT staat zijn de kop teksten. De TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen. De kleur GEEL staat altijd voor getallen. De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal. De rest van de kleuren is het verhaal zelf.
De geneeskracht van pistachenoten: Pistachenoten bevatten de meeste fytonutriénten van alle noten. Pistachenoten komen oorspronkelijk uit Groot Iran (Iran en Irak samen). De pistachenotenboom is tegenwoordig in het heel Midden Oosten aanwezig. Pistachenoten worden ook in China, Egypte, Italië, de V.S. gekweekt. De pistachenoot wordt in water gekookt om hem open te krijgen. Daarna worden ze met zout besprenkeld.
Pistachenoten zijn gezond: Pistachenoten zijn samen met cashewnoten, walnoten en amandelen uitmuntende leveranciers van proteïnen, gezonde vetten enmineralen. 90% Van de vetten in pistache zijn onverzadigd en daarom niet-dik makend. De gehelmde en supergezonde noot is rijk aan antioxidanten. Er zitten veel fytonutriënten zoals caroteen en polyfenolen in het pistachenootje. Samen met de ruime hoeveelheid vitaminen uit het B-complex en vitamine E of gamma tocoferol zorgen al deze stoffen voor een beter werkend afweersysteem dat ziekten waaronder kanker te lijf kan gaan.
Vitaminen pistachenoten: Zoals in alle noten zitten er veel mineralen en vitaminen in de pistachio, zoals deze noot in Engelstalige landen wordt genoemd. In 100 gram nootjes zit maar liefst 150% van deAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine E. Voor vitamine B6 of pirydoxine geldt dat in een ons pistachejes 131% van de ADH zit. Thiamine of B1 zit met 73% in pistachenoten. Andere vitaminen in het pistachenootje zijn: vitamine A (18%ADH), vitamine B11 of foliumzuur (13%ADH), riboflavine (12%ADH), niacine of B3 (8%ADH) en vitamine C(8%ADH). Het is vrij uniek voor een voedselproduct om alle belangrijke vitaminen in ruime hoeveelheden vertegenwoordigd te hebben.
Mineralen Pistachenoten: Pistachenootjes zijn niet alleen zeer lekker en vitaminerijk; ze beschikken ook over enorme voorraadschuren met mineralen. Er zit maar liefst 1.3 microgram koper in 100 gram pistachenoten. Dat lijkt misschien weinig indrukwekkend maar het is wel 144% van de ADH. Voor fosfor geldt nog eens dat het voor 54% van de ADH in dit lekkere nootje zit. IJzer en mangaan zitten beide met 52% van de ADH in pistachenootjes. Dat zijn zeer veel mineralen die hoge percentages ADH-waarden bevatten. Andere mineralen in deze kleine maar heerlijke knabbelnoot zijn: magnesium(30%ADH), kalium(22%), zink(20%), seleen (13%ADH) en calcium (11%ADH). Het is voor voedsel vrij uniek dat alle mineraalwaarden in de dubbele cijfers zitten.
Pistachenoten tegen hart- en vaatziekten: Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat pistachenoten ervoor zorgen dat aderverkalking vermindert. Daarmee is de kans op alle hartziekten kleiner. Voor dit doel moet je ongeveer 45 gram nootjes per dag eten. Dat hoeven niet slechts pistachenoten te zijn; noten van elke soort zijn gezond voor het hart. Walnoten, paranoten, pecannoten, hazelnoten en amandelen zijn allemaal aan te bevelen en niet alleen voor het hart.
Pistachenoten tegen obesitas: Onderzoek aan de Loma Linda universiteit in de V.S. Toont aan dat wanneer mensen 20% van hun proteïnen uit noten halen men niet dikker wordt. Er zijn nog veel meer onderzoeken die bevestigen dat je van noten eerder afvalt dan dat je er dik van wordt. Op dit punt heeft de wetenschap de mythe dat noten dik makend zijn al vele malen ontmaskerd.
Antioxidanten in pistachenoten: In alle noten zitten antioxidanten maar pistachenoten spannen de kroon. Ze bevatten het meeste antioxidanten onder de noten. Antioxidanten zijn goed in het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen kunnen op meerdere manieren voor ziekten zorgen. Vrije radicalen richten cel schade en DNA-schade aan. Wanneer er te weinig antioxidanten worden gegeten dan is het immuunsysteem van het lichaam niet meer volledig in staat de vrije radicalen af te weren. Er kunnen dan ziekten als kanker, obesitas en diabetes ontstaan.
Pistachenoten goed tegen diverse ziekten: De groene nootjes hebben zoveel voedingstoffen dat ze meerdere ziekten op afstand houden. De nootjes verbeteren het immuunsysteem, met name omdat er vitamine B6 in zit. Deze stof zorgt ervoor dat serotonine, melatonine, epinefrine en gamma-aminobutyriczuur, een aminozuur dat het zenuwgestel kalmeert en zenuwimpulsen beter doet overdragen.
Pistachenoten werken preventief tegen de volgende ziekten:
Oogziekten, omdat het veel vitamine A bevat en de fytonutriënten zeaxanthine en luteïne, Diabetes, vanwege de vezels, alle antioxidanten en fosfor, Huidziekte zoals zonnebrand, doordat er veel vitamine E in zit, Hoge bloeddruk, uit wetenschappelijk blijkt mensen met te hoge bloeddruk door het eten van pistachenoten hun bloeddruk kunnen verlagen, Vermoeidheid, vitamine B6 helpt het hemoglobine in het bloed opbouwen, Hartziekten, doordat het vitamine E en A bevat die ontstekingsremmend werken en geoxydeerd Cholesterol tegen gaan wat aderverkalking voorkomt, Obesitas door de gezonde vetten en de vele voedingstoffen kun je pistaches eten terwijl je lijnt, Keelpijn doordat pistache het aminozuur arginine bevat, wat keelpijn bestrijdt, Trauma, arginine zorgt ervoor dat mensen met een serieus trauma dit makkelijker kunnen verwerken.
Eet tips pistachenoten: Pistachenoten zijn een prima gehaktvervanger in recepten waar je eigenlijk gehakt moet gebruiken. Pistachenoten uit schil zijn zoutig; voeg daarom geen extra zout meer toe of gebruik ongezouten, gepelde pistachenoten uit een toko. Je kunt paprika´s met kaas, champignons, een beetje griesmeel en pistachenoten vullen om een lekkere vegetarische gevulde paprika te maken. Pistachenoten kun je uitstekend pellen en verdelen over een groene salade. De pistachenoot is handig als reissnack. In de trein heb je lekker wat te doen, nootje pellen en eten. Een extra tip is het om de schillen van pistachenoten te bewaren als anti-slakkenmiddel in de tuin.
De pistachenotenboom: De pistachenotenboom stamt van oorsprong uit het Midden-Oosten, waar hij eeuwenlang uitsluitend in het wild groeide. Tegenwoordig lukt het om de bomen ook in andere gebieden met een subtropisch klimaat aan te planten. De boom is verwant aan de cashew en mango, en groeit zeer langzaam, tot een maximale hoogte en spanwijdte van ongeveer 10 meter en kan honderden jaren noten produceren in de juiste omstandigheden. Pistachebomen zijn goed bestand tegen voedingsarme, steenachtige grond en barre weersomstandigheden, zoals grote droogte of temperaturen van -10°C in de winter tot 50°C in de zomer. Juist vochtige grond is slecht voor de pistacheboom, dus de grond moet goed gedraineerd worden zodat de wortels niet gaan rotten. Ook een hoge luchtvochtigheid is niet ideaal. Dit maakt de pistache tot een zegen voor de economieën van sommige ontwikkelingslanden met een zeer heet en droog klimaat, waar weinig andere gewassen verbouwd kunnen worden.
Soorten pistachenoten: Er zijn een tiental verschillende rassen pistache, maar er is maar één soort die gebruikt wordt als eetbare noot zoals wij die kennen. Anderen worden bijvoorbeeld gebruikt om olie te maken, bijvoorbeeld omdat ze te klein zijn.
Pistachenoot teelt: De pistaches hangen net als druiven in trossen bij elkaar. Als het weer optimaal is geweest tijdens de groei van de noten, zal de schil al opensplijten voordat de pistachenoot geoogst wordt. De bolster blijft dan wel intact. In de vakterminologie heten de noten die open springen “splits” en de noten die volledig gesloten blijven “nonsplits”. Dit is belangrijk voor de boeren, omdat gesloten noten veel minder populair zijn en dus minder opbrengen. De gemiddelde afstand tussen de bomen bedraagt vier à vijf meter in rijen die zeven à tien meter uit elkaar staan, afhankelijk van de ondergrond. Als de bomen na enkele jaren volgroeid raken, worden ze vaak om-en-om gekapt om ruimte te maken voor de resterende bomen, die dan als het ware in een vierkant staan. Het is belangrijk pistachebomen regelmatig te snoeien tijdens hun groei, zodat ze een vorm krijgen die zorgt dat landbouwmachines er makkelijk bij kunnen en zodat hun takken stevig genoeg worden om later niet te bezwijken aan de krachten van de trilmachines die men gebruikt voor de oogst.
Het duurt ongeveer 6 jaar voordat pistachenoten beginnen te groeien aan een boom, maar een volledige productie wordt pas tussen het 15e en 20e jaar behaald. Een goede oogst bedraagt ongeveer netto 25 tot 50 kilo noten, al wordt een jaar met een hoge opbrengst afgewisseld met een lagere oogst het volgende jaar. Ondanks dat de pistacheboom al noten levert in barre en droge omstandigheden, zorgt een goede irrigatie en bemesting zeker voor een hogere productie.
Zoals vermeld worden in geïndustrialiseerde landen machines gebruikt om de noten uit de bomen te laten trillen en meteen op te vangen en te verzamelen. Op deze manier kan één hectare bomen in ongeveer 2,5 uur geoogst worden. In bijvoorbeeld Iran wordt nog gewoon met een houten stok tegen de takken geslagen om de noten te laten vallen op juten vloerkleden. Dit werk gebeurt grotendeels door vrouwen.
Verwerking van pistachenoten: Bij Californische pistaches dient de bolster direct na het oogsten, in elk geval binnen 24 uur, verwijderd te worden om verkleuring van de schil te voorkomen. Bijvoorbeeld Turkse pistaches kunnen in hun bolster blijven totdat ze verwerkt worden. Ze worden vervolgens in de zon gedroogd en gewassen. Lege schillen blijven drijven en worden verwijderd, de volgroeide noten vallen naar de bodem. Hierna worden de pistaches opnieuw gedroogd, deze keer in droogovens, tot tien uur lang op ongeveer 60°C totdat hun vochtpercentage is gedaald van 45% naar zo’n 5%. De noten worden op formaat gesorteerd en gekoeld opgeslagen. Omdat ze onbehandeld beter te bewaren zijn, worden ze meestal rauw getransporteerd om bij de notenspecialist vers geroosterd te worden. Supermarktnoten worden vlak voor het transport geroosterd.
Hoeveel calorieën zitten erin? (handje 20 gram) 1 handje pistachenoten, gezouten bevat: Energie=118 kcal Vet=9,7 g Verzadigd vet=1,1 g Eiwit=4,8 g Koolhydraten=2,2 g Vezels=1,9 g Zout=0,32 g
Maak jouw eigen website met JouwWeb