Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond. Wat in het WIT staat zijn de kop teksten. De TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen. De kleur GEEL staat altijd voor getallen. De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal. De rest van de kleuren is het verhaal zelf.
Walnoten gezond? Ja, deze bekende nootsoort is erg gezond. Na het lezen van dit artikel zult u op een andere manier aankijken tegen walnoten. Het eten van walnoten heeft namelijk veel voordelen voor uw gezondheid!
Voedingswaarde walnoten: Walnoten zijn rijk aan eiwitten, vitaminen, omega 3-vetzuren, mineralen, spoorelementen, lecithine en oliën. Vergeleken met andere noten, zijn walnoten uniek, omdat: het vet in walnoten hoofdzakelijk bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarnaast zijn walnoten de enige noten met een aanzienlijke hoeveelheid alfa-linoleenzuur. Verder hebben walnoten een onbeduidende hoeveelheden natrium en zijn ze cholesterolvrij. Een gemiddelde walnoot (28 gram) bevat: 183 calorieën, waarvan 153 calorieën afkomstig zijn uit de vetten. Naast omega-3-vetten en vezels bevat de walnoot nog vele andere positieve voedingsstoffen onder meer uit: Magnesium, Vitamine E, Koper, Polyfenolen, Eiwitten, Calcium, Selenium, Vitamine B6, Arginine, Melatonine, Zink, Mangaan.
Omega-3-vetten en anti-oxidanten: In de eerste plaats is de walnoot zo gezond door de vetten die hij bevat, in het bijzonder de omega-3 vetten. Deze vetten verlagen de hoeveelheid vet en cholesterol in het bloed, waardoor hart- en bloedvaten beschermd worden. Daarnaast bestaat de noot uit vele anti-oxidanten, hij bevat zelfs de meeste anti-oxidanten van alle nootsoorten! Deze stoffen beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen (vrije radicalen) en daardoor ziekte kunnen voorkomen.
7 redenen waarom de walnoot zo gezond is: Walnoten zijn rijk aan vitaminen en mineralen! Een walnoot bevat een grote hoeveelheid aan vitaminen B6 (8 procent van de dagelijkse aanbevolen behoefte). Daarnaast bestaat de walnoot uit veel foliumzuur, thiamine en een bruikbare hoeveelheid vitamine E in de vorm van tocoferol. De walnoot is een rijke bron van mangaan. Tevens is de walnoot rijk aan andere mineralen zoals magnesium, fosfor en ijzer.
Walnoten zijn goed voor het brein:
Onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van walnoten de gezondheid van de hersenen ondersteund. Walnoten bevatten namelijk een aantal neuroprotectieve stoffen, waaronder vitamine E, foliumzuur, melatonine, omega-3 vetten en antioxidanten.
Walnoten dragen bij aan een goede gezondheid: Volgens een onderzoek is het eten van een handvol walnoten (slechts driemaal per week) de sleutel tot een langere levensduur. Wetenschappers ontdekten dat het regelmatig consumeren van walnoten het risico om te overlijden aan kanker met 40 procent verminderd. Tevens is uit dit onderzoek geconcludeerd dat het eten van walnoten bijdraagt aan een verminderde kans op hart-en vaatziekten.
Walnoten gaan haaruitval tegen:
Tevens biedt de walnoot voordelen voor het haar van de mens. Dit komt omdat de walnoot biotine (vitamine B7) bevat. Biotine draagt bij aan het versterken van het haar en het verminderen van de haaruitval. Ook verbetert het de haargroei tot op zekere hoogte.
Walnoten hebben een positief effect op uw gewicht:
Het toevoegen van gezonde hoeveelheden noten aan uw dieet, zoals walnoten, kan u helpen om uw ideale gewicht te behouden. Uit een onderzoek van 31 proeven is namelijk gebleken dat degenen wiens diëtisten extra noten toevoegde of noten hadden vervangen voor andere voedingsmiddelen ongeveer 1,4 kilogram extra aan gewicht verloren.
Walnoten gaan stress tegen:
Wanneer u vaak last heeft van stress, dan is het tijd om meer walnoten te gaan eten! Walnoten helpen namelijk bij het bestrijden van stress. Onderzoekers ondervonden dat het toevoegen van walnoten en walnoot olie aan een dieet de bloeddruk en de bloeddrukreacties op stress verlaagde. Walnoten zijn een rijke bron van vezels, antioxidanten en onverzadigde vetzuren. Deze voedingsstoffen in walnoten zijn de stoffen die bijdragen aan het vechten tegen stress.
Goed voor hart, cholesterol: Aan walnoten worden diverse positieve eigenschappen toegeschreven. Door de hoge hoeveelheid aan magnesium worden ze in de volksmond ook wel 'hersenvoedsel' genoemd. Ook zou de noot bijdragen aan een gezond hart, het cholesterolgehalte in het lichaam verlagen, diabetes verlichten en zelfs de vorming van kankercellen remmen. Andere positieve effecten die vaak worden genoemd zijn verlaging van stress, obstipatie en de verhoging van de kwaliteit van sperma.
Waar komt de walnoot vandaan?: De walnoot, ook wel okkernoot genoemd is de vrucht van de walnotenboom (Juglans regia). Deze boom groeit in bomen die tot wel 30 meter hoog kunnen worden. Om de noot, die lijkt op een stel hersenen, zit een harde schaal. De walnoot is zowel mét als zonder schaal te verkrijgen.
Walnoten voor mannen:
Het eten van ongeveer 75 gram walnoten per dag zou kunnen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van het sperma. Onderzoekers van de UCLA ondervonden dat de mannen die walnoten aten een verbetering ervoeren in de vitaliteit, de beweeglijkheid en de morfologie van het sperma in vergelijking met degenen die dat niet deden.
Hoe te consumeren: Walnoten kunnen op verschillende manieren geconsumeerd worden. Het kan gemengd worden door de yoghurt of door een salade, maar ook kunnen deze los gegeten worden. Bekijk ook onze recepten voor inspiratie. Walnoten zijn lekker als gezonde snack, maar ook goed te verwerken in gerechten. In salades, bonbons, ijs, gebak en pudding kunnen ze een heerlijke toevoeging zijn.
Walnoten in vrucht: Walnoten, ook wel “natte noten” genoemd, zijn de eetbare noten van de boom Juglans regia. Er zijn veel verschillende soorten, waarvan de Engelse walnoot en de Amerikaanse Zwarte walnoot het bekendste zijn. De noten van alle soorten zijn eetbaar, en ze voegen een smaakvolle crunch toe aan gerechten. De noot bestaat uit twee gedeeltelijk aan elkaar hechtende, hersenvormige helften die gebroken wit van kleur zijn, en bedekt met een dun, lichtbruin vliesje. Verse walnoten drogen snel uit en zijn maar korte tijd houdbaar, koop ze dus het liefste in de dop, of gedroogd. Na het kraken en pellen moet van de verse noten ook de iets bittere bruine vliesjes verwijderd worden. Het witte vruchtvlees van deze verse noten heeft een zachte, licht zoetige smaak en wordt door liefhebbers als een delicatesse beschouwd. Bij de gedroogde noten is het vliesje al veel minder bitter en kan het meegegeten worden.
Hoeveel calorieën zitten erin? (Handje (25 gram) 1 handje walnoten bevat: Energie=177 kcal Vet=17 g Verzadigd vet=1,5 g Eiwit=4 g Koolhydraten=1,4 g Vezels=1,2 g Zout=0 g
Paasbrood met walnoten: Het is weer bijna Pasen. Uiteraard hoort er bij de paasdagen een lekker ontbijt. Wil je eens iets anders proberen, maak dit heerlijke paasbrood met walnoten dan thuis. (hoeft niet alleen met Pasen te zijn)
Ingrediënten: 500 gram tarwe bloem.
4 dl lauw water.
1 zakje droge gist 7 gram.
1 eetlepel vloeibare honing.
10 gram zout.
100 gram rozijnen.
150 gram halve walnoten, in stukjes.
Voor een tulbandvorm met een doorsnee van 20 cm. Optioneel wat amandelsnippers of stukjes pistachenoten voor op het brood
Bereidingswijze: (1) Doe de bloem in een kom, los de gist op in de helft van het water en doe de honing erbij. (2) Maak in het midden van de bloem een kuiltje en giet het mengsel hier in. (3) Roer de ingrediënten in het kuiltje goed door elkaar en meng het met een deel van de bloem. Strooi het zout aan de buitenste rand op de droge bloem. (4) Giet de rest van het water in twee delen in het midden en roer vanuit het midden tot alle bloem is opgenomen. Zet de deeghaken op de handmixer en kneed het deeg vier minuten. (5) Doe het deeg terug in de beslagkom en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plaats 45 minuten rijzen. (6) Was de rozijnen in lauw water en verbrokkel de halve walnoten. Kneed de rozijnen en noten door het deeg. Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de tulbandvorm in. (7) Doe het deeg in de vorm en laat het onder een vochtige doek op een warme plaats weer circa. 30 minuten rijzen tot de dubbele hoeveelheid. (8) Bak het brood 15 minuten op 220 graden. Temper nu de warmte tot 190 graden en bak de tulband in ca. 35 minuten af.
Chinese Koolsalade met walnoten: 250 gram Chinese kool, in reepjes. 1 kleine appel of mandarijn, in stukjes 40 gram rozijnen. Een flinke handvol walnoten, grof gehakt
Dressing: Een scheutje yoghurt. 2 eetlepels (walnoten)olie. 2 eetlepels olijfolie. 2 eetlepels citroensap. 2 eetlepels sinaasappelsap. 1 theelepel (rauw) honing. 1 theelepel mosterd. Peper en (Keltisch/Himalaya) Zeezout.
Bereiding: Was de rozijnen en laat ze een kwartiertje wellen in lauw water. Meng kool met rozijnen. Voeg het fruit toe. Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de walnoten even in een droge pan en meng ze door de salade. Laat de salade minimaal een kwartiertje staan om de dressing in te laten trekken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb